sábado, septiembre 28, 2024

Ajudes per a la generació de coneixement científic aplicat al turisme

El Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme llança un nou programa d’ajudes dirigit a promoure la generació de coneixement científic aplicat al turisme i, especialment, a la cerca de solucions als principals reptes mediambientals, econòmics i tecnològics als quals s’enfronten les destinacions turístiques a Espanya, amb la finalitat de millorar la seva capacitat competitiva i resiliència a llarg termini.

El sector turístic està immers en un procés de transformació profunda que es desenvolupa a gran velocitat i a escala global, marcat per dues tendències clares: la digitalització i la transició ecològica. Per a continuar oferint una proposta que ens distingeixi dels nostres competidors, Espanya ha de comptar amb la millor recerca que permeti el desenvolupament de noves capacitats orientades als grans reptes presents i futurs.

Com a part del pla de modernització i competitivitat del sector turístic que incorpora el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d’Espanya, s’ha inclòs un programa d’ajudes destinat a organismes de recerca i de difusió de coneixement que manquin d’ànim de lucre i tinguin residència fiscal o comptin amb un establiment permanent a Espanya.

Les ajudes seran d’un mínim de 20.000 euros i un màxim de 150.000 euros, sempre que els projectes es trobin en l’àmbit de la I+D i el destí d’aquests no impliqui directament una activitat econòmica.

Les propostes que es presentin a la convocatòria hauran de perseguir com a fi última la digitalització de les destinacions turístiques i atendre alguns dels següents reptes:

a) Recuperació i resiliència del destí: gestió de crisi, simulació d’escenaris, estratègies de resposta primerenca, regulació, normativa, protocols, mercat de treball i condicions laborals, empresa turística i capacitat competitiva, etc.

b) Mobilitat sostenible, intel·ligent, connectada i integrada en el destí.

c) Canvi climàtic, estratègies i mesures d’adaptació i mitigació en el destí; petjada de carboni, modelització d’impactes, estratègies públiques i privades, etc.

d) Sostenibilitat, transició ecològica i economia circular en el destí.

e) Mesurament, modelització i anàlisi de l’activitat turística en el destí: gestió de fluxos turístics, capacitat de càrrega, massificació, impactes econòmics, desenvolupament d’indicadors, anàlisi predictiva, etc.

f) Innovació de producte o procés en el destí: innovació turística, nous productes i experiències turístiques diferencials, nous segments de mercat, nous processos de negoci, etc.

g) Digitalització: infraestructures i plataformes, promoció i comercialització, interacció amb el turista en el destí, turisme sense “friccions”, gestió de la informació, intel·ligència turística i Big Data, Intel·ligència Artificial, bessó digital, etc.

El termini per a la presentació de sol·licituds estarà obert a partir del pròxim 15 de febrer de 2022 i fins al 15 de març de 2022, romandrà obert el termini per a concórrer a aquesta primera convocatòria d’ajudes i les bases reguladores de les quals ha publicat el Boletín Oficial del Estado.

Podran concórrer a la convocatòria els següents sol·licitants:
-Associacions o Federacions legalment inscrites en el Registre Nacional d’Associacions regulat en el Reial decret 949/2015, de 23 d’octubre, pel qual s’aprova el Reglament del Registre Nacional d’Associacions o equivalent en les comunitats autònomes.

-Fundacions, legalment inscrites en els Registres corresponents.

-Agrupacions d’interès econòmic, regulades per la llei 12/1991 i legalment inscrites en el Registre Mercantil que els correspongui.

-Empreses turístiques o pimes, establertes en qualsevol comunitat autònoma, sempre que es trobin inscrits en el Registre de Turisme de la comunitat autònoma on tingui el seu domicili fiscal i estiguin en actiu en la data de sol·licitud.

-Entitats públiques que actuïn com a ens de cooperació turística municipal, comarcal o provincial, i societats públiques amb personalitat jurídica pròpia vinculades o dependents d’aquestes.

-Entitats públiques que actuïn com a ens de cooperació turística d’àmbit autonòmic, i societats públiques amb personalitat jurídica pròpia vinculades o dependents de comunitats autònomes.

Els beneficiaris podran presentar-se a títol individual o com a part d’un projecte de cooperació, ja que les actuacions han d’afectar el territori de, almenys, tres comunitats autònomes.

https://ancora.cat/2022/02/02/ajudes-per-a-la-generacio-de-coneixement-cientific-aplicat-al-turisme/

Artícles relacionats

Últimes notícies