viernes, septiembre 20, 2024

La Regió Sanitària Girona comença, per segon any consecutiu, la campanya d’immunització contra el virus respiratori sincicial en nadons de fins a 6 mesos

La Regió Sanitària de Girona ha començat avui, per segon any consecutiu, la campanya d’immunització a nadons de fins als 6 mesos contra el virus respiratori sincicial (VRS), un virus altament contagiós que es dissemina amb les secrecions nasofaríngies de les persones infectades o mitjançant les gotes de saliva, constituint una de les principals causes d’hospitalització en infants menors de 5 anys. S’estima que 3 de cada 4 casos d’infecció per VRS s’evitaran per aquesta immunització.

L’any passat va ser la primera vegada que s’immunitzava de manera preventiva els infants de menys de sis mesos d’edat per tal d’evitar bronquiolitis i les seves complicacions. Segons dades de Vigilància Epidemiològica, en aquella primera campanya, a la Regió Sanitària de Girona es van immunitzar el 85,5% dels nadons de fins a sis mesos, aconseguint reduir els ingressos hospitalaris convencionals per bronquiolitis en menors de sis mesos en un 77,9%, ja que es va passar de 253 ingressos durant l’hivern de 2022-2023 a 56 l’hivern passat. El gerent de la Regió Sanitària de Girona, Jaume Heredia, ha manifestat que aquesta «és una campanya que fem amb molta il·lusió perquè els resultats de l’any passat ho avalen. Són unes xifres molt esperançadores».

Des de Salut Pública es distribuiran en els centres d’atenció primària i els hospitals de la Regió fins a 7.130 dosis de nirsevimab, però els centres en podran anar demanant més a mesura si en tenen més necessitat. Joana Terrades, cap del Servei de Promoció de la Saluta Girona de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, ha explicat que «aquesta distribució, que s’ha fet des de Salut Pública,s’ha començat fa un parell de setmanes de manera que tots els CAP i hospitals de la Regió Sanitària de Girona ja disposen d’aquest fàrmac per començar avui la campanya d’immunització». Aquests dosis permetran immunitzar els aproximadament 2.700 nadons nascuts entre els mesos d’abril i setembre, i els que vagin naixent fins el mes de març. Cal tenir present que el nirsevimab no és una vacuna, si no que es tracta d’anticossos, és a dir, proteïnes generades pel sistema immunològic que ajuden a combatre malalties.

La campanya contra el VRS es realitza als centres d’atenció primària per als nadons nascuts entre abril i setembre de 2024 (les famílies estan rebent un SMS informatiu per demanar cita al CAP) i en el mateix centre hospitalari (abans de l’alta) per als que neixin entre octubre de 2024 i març de 2025. L’administració serà progressiva, segons vagin naixent els infants i segons les famílies vagin demanant cita als seus CAP de referència. Es recomana aprofitar les revisions periòdiques per sol·licitar la immunització contra el VRS.

Jaume Heredia ha volgut «animar des de la Regió Sanitària que per part de la ciutadania hi hagi una acció proactiva o reactiva a la recepció del sms de citació». Ha afegit que és un «fàrmac altament eficient i que està protegint aquella franja d’edat més vulnerable a aquest virus». En aquest sentit, haindicat que «el virus afecta a les vies respiratòries més petites que, en una persona que acaba de néixer, són de pocs mil·límetres de manera que qualsevol inflamació pot provocar que s’obstrueixin i això dificulti molt la respiració».

Anna Agell, infermera referent de vacunes de pediatria de l’Equip d’Atenció Primària de Montilivi, ha indicat que el VRS «és una malaltia de la qual ens podem infectar tots, petits i grans, però en els petits és en els que ens pot donar més problemàtica perquè els bronquis són mes petits i quan s’inflamen pot generar aquesta dificultat respiratòria». El gerent de la Regió, ha insistit en que «el símptoma principal del VRS seria l’ofec i la dificultat respiratòria. I és quan arriba aquest moment que ens preocupa moltíssim perquè necessiten un suplement d’oxigen, motiu pel qual necessiten ingressar en un hospital. Per no arribar a aquest extrem què podem fer? Doncs immunitzar-los» ha manifestat afegint que «posar-los aquest medicament que és l’equivalent a una vacuna, que farà que quan aquest virus entri en contacte amb el nadó, no pugi desenvolupar tota aquesta cascada inflamatòria que provocarà que el nen emmalalteixi».

El virus respiratori sincicial

La infecció pel virus respiratori sincicial és una de les més freqüents i una de les principals causes d’hospitalització en infants més petits de 5 anys i afecta 9 de cada 10 infants durant els dos primers anys de vida. Aquesta infecció pot tenir diverses manifestacions clíniques, depenent de l’estat immunitari i l’edat del pacient, produint des de quadres de vies respiratòries altes banals o inaparent fins a greus episodis de bronquiolitis o pneumònies en lactants. Els quadres d’aquesta malaltia poden ser més greus durant els primers mesos de vida, i especialment, en prematurs.

La incidència del VRS cursa amb un patró estacional d’octubre a març i és tan freqüent que la majoria dels infants ja s’ha infectat amb el virus aproximadament als 2 anys. El virus respiratori sincicial també pot infectar els adults.

Fins al 2023, no es disposava de cap mesura preventiva autoritzada per al seu ús a tots els nadons. Cal tenir en compte que el tractament per a la infecció per VRS és principalment de suport, i en casos més greus pot ser necessari el suport respiratori amb oxigen suplementari.

Catalunya en aquests moments disposa d’un dels calendaris de vacunació més complets que inclou recomanacions per a totes les etapes de la vida, i amb la immunització contra el VRS disposa d’una de les recomanacions d’immunització més avançades a escala global.

És important recordar que les vacunes salven vides. S’estima que a Catalunya les vacunes de calendari cada any estalvien més de 34.000 casos de malalties i les seves complicacions. Per aquest motiu i per obtenir la millor protecció cal garantir que els infants, adolescents i adults rebin les vacunes i immunitzacions en el moment adequat, segons les recomanacions.

Artícles relacionats

Últimes notícies