#NoSomInvisibles és el lema de la campanya impulsada per la representant del sector a Catalunya amb l’objectiu de denunciar la invisibilització que hi ha entorn les persones amb discapacitat intel·lectual, els seus familiars i les entitats que els donen suport en els àmbits administratiu, polític, social i, fins i tot, sanitari
· El sector assegura que arran de la pandèmia s’han fet evident encara més mancances en un sistema que vulnera els drets d’aquestes persones i fa un seguit de reclamacions a l’administració amb l’objectiu d’erradicar-
Dincat, representant del sector de la discapacitat intel·lectual a Catalunya, ha impulsat, amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, la campanya #NoSomInvisibles, amb l’objectiu de denunciar el gran desconeixement que hi ha entorn les persones amb discapacitat intel·lectual i les seves necessitats tant en l’àmbit administratiu, polític, social com, fins i tot, sanitari. Una desconeixença que s’ha fet més evident que mai aquest 2020 arran de la pandèmia i que porta a situacions discriminatòries, al manteniment de prejudicis i estereotips i a polítiques insuficients que ens allunyen de la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, aprovada per l’ONU el 2006.
Dincat considera del tot injustificable el desemparament viscut per les persones, les i els professionals i famílies del sector, que es van trobar soles a l’hora de fer front la pandèmia, així com les múltiples situacions de discriminació que segueixen patint aquestes persones. D’altra banda, assegura que l’infrafinançament crònic dels serveis, la intolerable llista d’espera per a serveis essencials i la falta de recursos que s’arrossega des de fa anys i que, en els últims mesos, en moments d’extrema necessitat, ha posat al límit el sector, posa en perill la qualitat d’atenció a les persones.
Davant aquesta situació, que en cap cas ens defineix com una societat inclusiva, compromesa i responsable, Dincat posa damunt la taula un seguit de reclamacions:
– La participació directa i activa en la presa de decisions, amb l’objectiu de ser escoltats per l’administració pública a l’hora de definir polítiques que els afectin.
– L’impuls de polítiques sòlides de no discriminació que vetllin per la igualtat i la inclusió, alhora que persegueixen qualsevol tipus de situació d’injustícia envers les persones.
– L’actualització de tarifes i subvencions i la posada en marxa d’un pla d’inversions, amb l’objectiu d’enfortir i consolidar el sector, eliminar les llistes d’espera i garantir un sistema que vetlli per la qualitat dels serveis.
– Protocols específics, clars i dignes per a les escoles, els serveis residencials o d’atenció diürna, així com per tots els serveis quan sigui necessari, que tinguin en compte les particularitats i necessitats de les persones, famílies i entitats.
– Informació clara, de fàcil comprensió i accessible per a tota la ciutadania, ja que entendre la informació és un dret, i més, en situacions com la que estem vivint amb relació a la Covid-19, on es genera molta informació i de gran importància
– Protecció i creació de llocs de feina per a les persones amb discapacitat intel·lectual en un moment de crisi econòmica que pot accentuar encara més la dificultat d’accedir al mercat laboral de les persones amb especials dificultats.
– La posada en marxa d’un permís retribuït per aquelles persones que s’hagin de fer càrrec d’un familiar amb discapacitat intel·lectual a conseqüència de la Covid-19, l’eliminació del copagament o el desenvolupament de suports i serveis addicionals que facilitin un model de vida més independent i evitin el sobre cost, tant econòmic, com físic i emocional, dels familiars.
Per tal de traslladar les seves inquietuds, Dincat reuneix entitats, persones i famílies del sector, avui 3 de desembre a les 11h, en una trobada virtual amb el Vicepresident del Govern de la Generalitat, Pere Aragonès.
ASSOCIACIÓ D’AMICS DE L’ERMITA DE ST. ELM