L’elevat valor nutritiu de la soja, ha motivat en els últims anys la realització de nombrosos estudis científics en el camp de la prevenció de la funció cognitiva i la malaltia d’Alzheimer.
La soja és un llegum, que a diferència d’altres és pobre en carbohidrats i rica en proteïnes i greixos. Per la seva elevada concentració en oligosacàrids i el seu baix contingut en carbohidrats, se la considera un bon regulador intestinal amb una alta capacitat per estimular el creixement bacterià en el còlon, considerant-la com un prebiòtic. La proporció de proteïnes de la soja és lleugerament superior a la d’altres proteïnes vegetals (llenties, fesols, mongetes, cigrons, faves) i molt similar a les proteïnes animals (rica en aminoàcids i bona digestibilitat). Amb relació al seu contingut gras, més de la meitat correspon a àcids grassos poliinsaturats, essencialment omega-6 i omega-3, que es troben en una proporció aproximada de 8: 1, d’aquí que es consideri a la soja com un aliment ric i equilibrat en àcids grassos essencials.
Altres efectes coneguts d’aquest llegum, són la seva capacitat per reduir el colesterol d’alta densitat (colesterol LDL), entre un 4% i un 6%, sobretot en persones híper colesterolèmies també disminueix la pressió arterial sistòlica, la incidència de càncer de mama, la incidència i mortalitat de càncer de pròstata, així com les sufocacions que pateixen nombroses dones en la menopausa.
L’acció sobre els fogots s’ha atribuït a un dels seus components, les isoflavones, que poden reduir tant la freqüència com la gravetat (al voltant del ‘25%)
Les isoflavones que es troben en la majoria dels aliments vegetals, en la soja es presenta en quantitats molt elevades, al voltant de 3,5 mg per gram de proteïna de soja. Les isoflavones tenen una estructura química similar a les hormones estrogèniques que li permet tenir un efecte similar al dels estrògens i unir-se als seus receptors. Per això, s’ha aconsellat el seu consum a les dones menopàusiques, amb la intenció de contrarestar la disminució dels nivells estrogènics i d’aquesta manera evitar la pèrdua de massa òssia que apareix després de la menopausa, i amb això el risc de fractures.
La capacitat estrogènica i l’alta concentració d’isoflavones de la soja també va ser motiu d’estudis per avaluar la seva capacitat en la preservació de les funcions cognitives i en la prevenció de la malaltia d’Alzheimer.
S’esperava que l’activitat estrogènica de la soja, consumida abans de la menopausa, originària un efecte beneficiós sobre la cognició preservant la memòria i mantenint les funcions executives. En una metanàlisi recent de múltiples assaigs clínics realitzats en dones post menopàusiques, es va observar que les isoflavones de soja milloraven lleugerament algunes funcions cognitives, així com la memòria visual, però estudis posteriors no van confirmar aquests resultats.
Les troballes en diferents estudis han estat controvertits, i fins i tot, en algun d’ells amb efectes negatius. Les investigacions recents segueixen sense donar suport a efectes beneficiosos en l’àmbit cognitiu de l’activitat estrogènica de la soja
L’Ajuntament de Sant Feliu vol comprar el local de l’antiga sucursal de La Caixa situat a la Rambla