viernes, octubre 18, 2024

Un centenar d’objeccions a la protecció de la costa

Fins a una cinquantena de recursos administratius s’han presentat en contra de les dues moratòries aprovades per Urbanisme que aturen noves llicències de construcció i instruments de planejament a la Costa Brava. Però també s’han presentat una quarantena d’al·legacions al pla director urbanístic (PDU) de revisió de sòls no sostenibles del litoral gironí. Són pràcticament, doncs, un centenar d’objeccions presentades tant per particulars com per ajuntaments i entitats ecologistes que o bé demanen l’aixecament de determinats sectors de la moratòria o, per contra, demanen que es desclassifiquin sectors que es podrien desenvolupar.

Segons va anunciar ahir el Departament de Territori i Sostenibilitat, la cinquantena de recursos administratius s’estan analitzant i responent. A més, ha atès 25 consultes a través de correu electrònic i es duen a terme reunions periòdiques al territori, explica el departament.

Paral·lelament ahir també, després de la reunió de la comissió territorial d’Urbanisme a Girona, en què el secretari d’Hàbitat Urbà i Territori, Agustí Serra, va donar compte de l’estat dels treballs de redacció del PDU –l’avanç del qual es va aprovar el 13 de febrer i ha estat a informació pública fins al 15 de març passat–, es va comunicar que aquest pla ha rebut un total de 40 suggeriments que s’estan estudiant i que “s’incorporaran, si escau, al document que es portarà a aprovació inicial de la comissió d’Urbanisme”, afirma el Departament de Territori en un comunicat.

En la mateixa comissió es va acordar ahir aixecar la moratòria de noves construccions en alguns sòls urbans de quatre municipis gironins. Segons explica el departament, la decisió es va prendre fruit del treball tècnic de més precisió “que ha permès detectar que el seu estatus real feia innecessària l’aplicació de la moratòria”. En aquest sentit, Urbanisme ha acordat aixecar la suspensió de llicències al nucli antic de Cadaqués, a la Vila Vella de Tossa de Mar i a la zona de cases de pescadors del Port de la Selva. En tots aquests casos, segons Territori, són teixits històrics objecte de mesures de protecció. També s’ha aixecat la moratòria en tres sòls urbans amb una ordenació pròpia de teixits històrics: la Lloia i els Eucaliptus, al Port de la Selva, i cala Margarida a Palamós.

El 17 de gener passat es va aprovar una primera moratòria de suspensió de tramitacions de nous instruments de planejament i de gestió i de concessió de llicències d’obra nova. Té una vigència d’un any i afecta tots els sòls urbans i urbanitzables sense edificar situats a la franja de 500 metres del litoral gironí i ubicats majoritàriament en pendents superiors al 20%. Aquesta primera moratòria ha afectat 43 sectors de sòl urbanitzable que sumen més de 270 hectàrees de superfície i 850 hectàrees més de sòls classificats com a urbans. Pertanyen a 14 municipis del litoral. Un mes després, el 13 de febrer, s’aprovava la segona moratòria que afectava 80 dels 165 sectors de sòl no urbanitzable i vuit nous sectors de sòl urbà no desenvolupat situats a primera línia de mar i que no s’havien inclòs en la primera moratòria.

L’aprovació d’aquestes dues moratòries ha de permetre, explica Territori, treballar en el PDU i decidir l’estratègia més adequada en cada àmbit, sigui desclassificant, reduint l’àmbit a urbanitzar o canviant el model.

Un cop s’aprovi inicialment el PDU, es tornarà a posar a informació pública perquè es tornin a presentar al·legacions.

https://ancora.cat/?p=450

Artícles relacionats

Últimes notícies