La Regió Sanitària Girona ha desplegat avui la segona fase de la campanya de vacunació simultània contra la grip i la COVID 19 i ja es poden vacunar les persones de 60 anys i més i les que presenten condicions de risc (entre elles els problemes de salut crònics i l’obesitat), les persones amb immunosupressió, o els professionals sanitaris i sociosanitaris i altres serveis essencials i crítics. Enguany, tal i com ja es va realitzar la temporada anterior, es recomana la vacunació contra la grip a les persones fumadores i als infants d’entre 6 i 59 mesos d’edat. Aquest grup d’edat és un dels que més pateix la infecció. Vacunar als infants permet no només protegir-los precoçment de contraure la malaltia i patir complicacions, sinó que també redueix la propagació del virus al seu entorn, sobretot si hi ha persones grans.
La vacunació es pot realitzar des d’aquest dilluns al CAP de referència amb cita prèvia. Per tal de facilitar-ho encara més, també s’ha habilitat un punt de vacunació poblacional (PVP) a la Seu de la Generalitat de Catalunya a Girona – Espai d’Interpretació (plaça Pompeu Fabra, 1, Girona). Aquest punt vacunal estarà obert a tota la ciutadania independentment del seu CAP de referència, amb horari de dilluns a divendres d’11 h a 18 h amb cita i sense cita prèvia. També permetrà fomentar la vacunació entre els treballadors de l’edifici de la Generalitat, que també s’hi podran vacunar.
A la Regió Sanitària de Girona es repartiran en el marc de la campanya de vacunació un total de 158.195 vacunes antigripals i 109.234 de COVID, entre els centres de salut que les han d’administrar.
Com demanar cita
Per tal de demanar dia i hora per a les vacunes cal sol·licitar-ho a través de La Meva Salut, preferentment, a l’apartat de ‘Cites’, clicant a ‘Cites i consultes d’atenció primària’ i triant l’opció ‘Vacunació’. La cita prèvia també es pot demanar al web de programació citasalut.gencat.cat o bé acudint directament al CAP. Per aquesta primera setmana, entre el 14 i el 18 d’octubre, ja hi ha 8.700 cites donades arreu de la regió.
La citació per la vacunació als punts de vacunació poblacionals serà pels mateixos canals que per sol·licitar la vacunació als CAP i es poden consultar els horaris de vacunació sense cita a canalsalut.gencat.cat.
Accions comunitàries dels equips d’atenció primària
En el marc de la campanya d’immunització, els equips d’atenció primària impulsen accions comunitàries arreu del territori per tal d’apropar la vacunació a la ciutadania, tant en els propis centres de salut (hospitals, centres d’atenció primària i consultoris locals) com també en espais comunitaris, a través de la col·laboració dels ajuntaments.
Alguns d’aquests punts comunitaris són, per exemple, la Sala Polivalent municipal de l’Escala; a Lloret de Mar la vacunació serà al Punt d’Informació Juvenil El Puntet; a Caldes de Malavella a Cal Ferrer de la Plaça; a Quart a la sala de plens de l’Ajuntament, Riudellots a la Sala polivalent o a Tordera al mercat setmanal. En el cas de la Garrotxa, hi haurà també espais externs habilitats en dies puntuals a Sant Esteve d’en Bas, Sant Feliu de Pallerols, les Planes d’Hostoles, Sant Privat d’en Bas, Riudaura, Sant Joan les Fonts, Castellfollit de la Roca i Vall de Bianya.
També a Palafrugell l’equip d’atenció primària vacunarà cada dia d’aquesta setmana en un lloc diferent del municipi (dilluns al Local Social La Punxa; dimarts al Local Social La Sauleda; dimecres a les Escoles de Llofriu; dijous al Local Social Mas Mascort i divendres al Centre Municipal d’Educació). A més, els CAP de Palafrugell, Palamós, la Bisbal i Torroella vacunaran sense cita de 9 a 19 h i l’Hospital de Palamós oferirà la vacunació a aquelles persones que es visiten o acompanyin pacients al centre.
A Girona, a més de l’espai habilitat a la Generalitat, es vacunarà al Centre Cívic Pla de Palau i al Pavelló de Palau. Aquesta previsió d’espais comunitaris i externs als centres de salut es pot ampliar i modificar en el transcurs i evolució de la campanya d’immunització.
Amb tot, la ciutadania podrà escollir entre vacunar-se en el seu CAP, en un dels espais comunitaris que habilita puntualment l’equip d’atenció primària o, per contra, en el punt de vacunació poblacional de Girona.
Per altra banda, també es faran accions per incentivar la vacunació entre els professionals sanitaris. A l’Hospital Trueta i els centres d’atenció primària de l’ICS, per exemple, com cada any tornen a impulsar la campanya V de Vacuna’t, una marató de vacunació que inclou un sorteig entre els participants. Enguany aquesta iniciativa s’estén també a la resta de proveïdors i professionals del sistema de salut de Catalunya.
Des del 23 de setembre hi ha en marxa la campanya tradicional de vacunació de tardor (temporada 2024-2025) amb la vacunació conjunta contra la grip i la COVID-19, que va començar en una primera fase per la població més vulnerable: les persones que viuen en residències, les de 80 anys o més, les persones que reben atenció domiciliària i com a novetat aquest any s’han inclòs les dones embarassades en aquesta primera fase. Com s’ha fet en els darrers anys, unes setmanes després s’ha ampliat a la resta dels col·lectius.
Cal destacar que el període prioritari de la vacunació és durant la tardor i fins a finals de desembre. Tot i això i com altres anys, les vacunes contra la grip i la COVID-19 estaran disponibles fins que finalitzi la temporada estacional, és a dir, fins a finals de març de 2025.