sábado, octubre 5, 2024

Des de la Càritas de Sant Feliu-Vall d’Aro ens adrecem als lectors del setmanari Àncora

Des de la Càritas de Sant Feliu-Vall d’Aro ens adrecem als lectors del setmanari Àncora per donar a conèixer un dels projectes de l’entitat, el SIE, Servei d’Intervenció Educativa.

El Servei d’Intervenció amb famílies, és un projecte de continuïtat que s’està duent a terme des del 1998, i que al llarg dels anys ha anat evolucionant i adaptant-se a les necessitats i circumstàncies emergents dels infants, i les seves famílies.  

El projecte  va arrencar per donar resposta al fracàs escolar existent i oferir un seguiment del seu procés d’aprenentatge escolar amb un mínim de garanties i oferir igualtat d’oportunitats als infants i joves de famílies en situació de risc o exclusió social. Amb els anys, l’evidència i expertesa adquirides, i amb l’emergència de noves necessitats, el projecte ha anat evolucionant i ampliant les seves actuacions realitzant no només accions de suport en l’àmbit educatiu, sinó, i cada vegada més, accions dirigides a les famílies i al seu entorn més immediat per assolir una protecció integral de la infància i garantir els seus drets.

Què fem

  • Oferir un suport social i educatiu complementari a l’escola.
  • Treballar per al desenvolupament personal dels nois i noies des de l’àmbit escolar, personal, familiar i social.
  • Treballar per a la integració escolar.

Com ho fem

El projecte intenta donar resposta a les situacions de vulnerabilitat que es poden trobar les famílies, els infants que atenem a través d’una mirada global i una intervenció integral. 

El projecte contempla dos grans àmbits d’actuació que són:

– L’àmbit educatiu a través del suport escolar; habilitats d’estudi; suport educatiu, etc.

– Donar suport des de l’àmbit social i emocional de les persones que atenem. 

En aquest sentit, que el Servei d’intervenció Educativa amb famílies, engloba altres aspectes que van més enllà d’un servei enfocat única i exclusivament al treball educatiu, com és el treball emocional i social, ja que entenem que sense un no hi pot ser l’altre.  Tot això és gràcies a un equip de voluntariat, presents a cada servei.  

Els infants/joves

Infants de 6 a 10 anys

El treball amb els infants 

Els objectius de treball amb els infants són:

  • Desenvolupar hàbits bàsics de treball en l’àmbit socioeducatiu.
  • Desenvolupar les capacitats cognitives necessàries per a realitzar correctament el procés d’aprenentatge.
  • Incorporar habilitats i actituds adients d’interacció i socialització.

Metodologia de treball

La metodologia de treball en els SIE es basa en dues eines de treball: les tasques educatives de l’infant, el material específic (acordat a partir de les coordinacions amb els centres educatius) que permet un treball individualitzat i l’espai lúdic de joc didàctic. Prioritzem la ràtio petita, el treball en petit grup i l’atenció individualitzada (un voluntari per cada dos/tres infants).  Aquesta metodologia de treball ens permet utilitzar recursos que no són efectius quan es treballa en gran grup, així com optimitzar la feina. 

Un altre pilar bàsic en el projecte és l’assessorament, acompanyament i formació del voluntariat per part de l’entitat.

El projecte obre dos dies a la setmana, dimarts i dijous de 17 h a 18.30 h. El voluntariat pot participar els dos dies o un, segons la seva disponibilitat.


El període del projecte és del mes d’octubre al mes de maig, seguint el calendari escolar.


La nostra experiència dels anys en aquest projecte és molt positiva i, la dedicació individualitzada als infants, fa que els resultats siguin molt satisfactoris.

Et vols sumar a l’equip de sant Feliu per fer suport educatiu a alumnes de primària?

Contacte: 

Càritas Sant Feliu – Vall d’Aro

Plaça Gaziel 1, baixos

Tel. 972.32.17.82

FES VOLUNTARIAT!

Artícles relacionats

Últimes notícies