Decret amb mesures de regulació dels Habitatges d’Ús Turístic (HUT): Un desencert que tots pagarem car i que no farà aparèixer habitatges per lloguers de llarga durada (5 o més anys)
El Govern ha aprovat el Decret Llei de regulació d’Habitatges d’Ús turístic (HUT) amb l’objectiu de solucionar l’accés a l’habitatge habitual.
És un error buscar habitatges disponibles per destinar a lloguer de llarga durada dins els llistats d’establiments HUT d’una població costera. A les comarques del Baix i Alt Empordà, els propietaris que han comprat una segona residència, també decideixen llogar-les durant alguns períodes als mesos d’estiu. El rendiment que en treuen ajuda a pagar les despeses d’Ibi, d’escombraries, de comunitat i de consums. La resta de períodes no llogats és el mateix propietari qui s’instal·la per viure-hi esporàdicament o passar les vacances el cas de les poblacions gironines, i sobre tot, les poblacions de la costa, el tipus d’habitatge que aquest decret busca regular, coneixem que per les característiques que té no serveix de cap manera per lloguer habitual amb hiverns humits.
La mesura no facilita el lloguer habitual, ja que no aprofundeix en l’emergència de l’habitatge i s’estanca en un sector de segones residències i en uns habitatges nul·lament preparats per viure-hi tot l’any. És una mesura decidida sense criteri i sense consultar les dades del sector, ni tan sols s’ha observat el territori. És una notícia que porta un missatge que anestesia algunes veus, però que en canvi no aporta una solució real al problema. Catalunya ha augmentat molt la població i hi ha una manca de planificació. Quan el Govern se n’adoni que aquesta mesura no ha fet sorgir més habitatges de llarga durada (5 anys), ja haurà destruït la dinàmica de famílies que lloguen cada any les vacances a la costa i en dinamitzen l’economia.
Queda afectat el propi sector, la restauració, les activitats de lleure, les culturals i les socials. Es perdran molts visitants. Els ocupants dels establiments turístics a les nostres contrades són visitants identificats amb el territori, que van a les botigues i/o restaurants de les nostres poblacions, i que participen activament a l’oferta d’oci cultural i social que aquestes ofereixen.
Aquesta regulació no és la solució a la falta d’habitatge.
Aquest dies, diferents col·lectius actors dels sector turístic i de l’àmbit de l’habitatge, han argumentat amb moltes dades que l’administració no ha tingut en compte a l’hora de buscar una solució al parc d’habitatges disponible. El Govern sap que els HUT són una part minúscula del parc d’habitatges català. Sorprèn no sentir més als mitjans que demogràficament, Catalunya ha crescut i s’haurà d’enfrontat al repte de trobar habitatge per donar sortida a aquest creixement. S’hauria de treballar per planificar solucions estudiades i encertades.
Tenim un país amb costa al Mediterrani, i les poblacions costeres gironines han sabut incloure el turisme a les dinàmiques de les poblacions. Tenim un professionals boníssims treballant per millorar any darrere any, l’administració hauria de posar en valor aquest actiu que té i treballar de costat per facilitar que continuï millorant i funcionant. El camí no és demonitzar el sector d’allotjaments turístics sinó que, com a país, ens n’hauríem de sentir orgullosos d’aquest estiu.
És erroni i molt criticable qu8e aquest decret iguali les àrees de Barcelona a poblacions com St. Feliu de Guíxols. Amb aquest decret, St. Feliu de Guíxols, amb una població de més de 22.000 habitants hi podria haver un 2.200 habitatges d’ús turístic i n’hi ha uns 1.050 actualment.
Esperem que en un futur proper l’administració tingui en compte tots els professionals del sector per treballar solucions reals en tema d’habitatge.
Núria Cruañas
Agent de la Propietat Immobiliària 508