martes, noviembre 26, 2024

Aquest divendres, acte al matí d’homenatge a les víctimes del nazisme i presentació a la tarda d’un film i dels audiovisuals de memòria històrica

Aquest divendres es commemora a Sant Feliu de Guíxols el Dia d’Homenatge als deportats i morts a Mauthausen i en altres camps, i a totes les víctimes del nazisme.
Es fa, com s’ha vingut fent a la nostra ciutat els darrers anys, als Jardins Juli Garreta de Sant Feliu de Guíxols, a les 10 del matí, junt al monòlit en la seva memòria que es troba en aquest espai.
Aquesta data coincideix amb la commemoració de l’alliberament del camp de Mauthausen el 5 de maig del 1945.  Prop de 10.000 persones del nostre país van ser deportades a camps nazis, i molts milers més van ser també víctimes del nazisme com a treballadors forçats o per altres circumstàncies. A Mauthausen hi van estar internats majoritàriament exiliats republicans al final de la Guerra Civil. Van patir innombrables atrocitats i un total de 5.117 van morir allà i en altres camps de concentració nazis. Entre ells hi va haver-hi guixolencs.
A l’acte hi haurà una ofrena de flors per part d’alumnes i professors participants en el Projecte «Temps de guerres» del Museu d’Història, inclòs dins el Programa Àngel Jiménez de Memòria Democràtica. També hi participaran representants del consistori i hi col·laboraran dos professors de l’Escola de música.
El projecte ha comptat amb xerrades als diferents grups de 4t d’ESO i de GES del Centre de Formació d’Adults , a càrrec de Josep Murlà, estudiós, i Jordi Gaitx, arxiver i membre del Consell assessor del Museu Memorial de l’Exili.  

En aquesta edició es complementa la jornada amb un acte a la tarda, que és la projecció d’una pel.lícula i la presentació de treballs audiovisuals. A les 18:00h es fa a la Sala Panyelles la Projecció de la pel.lícula d’animació «Josep» (2020) dirigida pel ninotaire Aurélien Froment «Aurel».

Narra la vida del dibuixant i revolucionari Josep Bartolí durant la Guerra Civil espanyola, després de la Segona Guerra Mundial i la seva relació amb la pintora mexicana Frida Kahlo.
Presentació de la pel.lícula a càrrec de Sílvia Quer (directora de televisió i cinema catalana, premi 2018 Gaudí a la millor pel·lícula per televisió amb La llum d’Elna, un telefilm sobre la història de la Maternitat d’Elna) i per Agustí Argelich (productor i director; entre les seves nombroses produccions hi ha la producció i muntatge de pel.lícules d’animació junt amb Alexandre Matas i Narcís Franquesa com a Experimental Ninots)
Al final de la pel·licula es presentarà la segona part del projecte educatiu, que ha estat la participació directa dels alumnes i professors en l’elaboració d’un audiovisual, basat en la creació per part dels alumnes de breus monòlegs ficant-se a la pell tant dels familiars com de les pròpies víctimes als camps d’extermini. Aquestes creacions han estat enregistrades pels propis alumnes, i els tècnics del Museu n’elaboren un audiovisual que al mateix moment es presentarà al canal youtube del Museu d’Història.

https://ancora.cat/2023/05/04/aquest-divendres-acte-al-mati-dhomenatge-a-les-victimes-del-nazisme-i-presentacio-a-la-tarda-dun-film-i-dels-audiovisuals-de-memoria-historica/

Artícles relacionats

Últimes notícies