jueves, noviembre 28, 2024

La demanda de lloguer d’habitatge es duplica en 13 anys al Baix Empordà

La demanda de lloguer d’habitatge en 13 anys al Baix Empordà s’ha duplicat. A més, la mitjana de preu del contracte de lloguer habitual disminueix entre 20 i 40 euros. Tot i això, la renda dels veïns i veïnes de la majoria dels municipis de la comarca continua essent força baixa.

En aquest primer trimestre, de gener a juny, s’han firmat 7.376 contractes d’habitatge de lloguer a les comarques gironines. Al Baix Empordà ha estat de 1.096, segons les dades publicades al Departament d’Habitatge de la Generalitat, a partir de les fiances de lloguer dipositades a l’INCASÒL.

Si ens fixem en l’evolució al llarg dels anys, observem com la tendència és a l’alça. De fet, des del 2008 fins al 2021, s’ha duplicat el nombre de contractes a la comarca, passant de 924 a 2.219 l’any passat. S’ha de dir, però, que el 2020 hi ha una reducció, possiblement a causa de la pandèmia. En tot cas, ara mateix s’estan fent més contractes que el 2008 a baix preu, tot i que hi ha poca oferta. Per ara, Sant Feliu de Guíxols, Palafrugell, Palamós i la Bisbal d’Empordà són els municipis on es fan més contractes de lloguer de 5 anys.

A més a més, la mitjana del preu del contracte de lloguer habitual ha baixat entre 20 i 40 euros. Actualment, la mitjana contractual de gener a juny a la comarca és de 612,57 euros al mes.

«Al Baix Empordà el preu mitjà ronda entre els 495 i 540 euros al mes. Pel que fa als pisos que estan vora el mar, poden arribar a costar entre 900 i 1.000 euros i alguna casa fins a uns 1.200 euros al mes. Ara bé, si l’habitatge inclou garatge, piscina, entre altres, el preu pot oscil·lar entre els 600 i 650 euros» afirma Núria Cruañas, propietària de la immobiliària HabitAa de Sant Feliu de Guíxols.

Si ho exemplifiquem veiem com per exemple, a Sant Feliu de Guíxols s’ha disminuït un 3,4% la mitjana anual de l’import del 2008 (574 euros) al del 2021 (554 euros). Es tracta d’un municipi on, en general, les famílies tenen un nivell baix d’ingressos i la demanda sol ser d’entre 450 euros a 650 euros al mes. Pel que fa al nombre de contractes, n’ha passat de tenir 218 el 2008 a fer-ne 424 el 2021, és a dir un 1,9% més. S’espera que enguany se superin les xifres.

Pel que fa als amos dels habitatges, al Baix Empordà són petits propietaris que actualment prefereixen llogar-lo tot l’any o gaudir-lo durant els mesos d’estiu, sobretot si està ubicat prop del mar. En tot cas, des del sector immobiliari asseguren que gairebé no hi ha estoc.

«El que ens trobem aquí és que quan surt un habitatge que està bé, de seguida trobem una família o una parella per poder-li fer un contracte. Pràcticament no hi ha estoc», explica Núria Cruañas. Afegeix que «si seguim aquesta tendència, davant de la demanda de lloguer habitual, per augmentar l’oferta podem trucar a propietaris que havíem llogat anteriorment i els hi podem proposar un lloguer de 5 anys».

Els perfils que busquen un lloguer fix són parelles que volen emancipar-se o famílies de renda mitjana que fan vida a la comarca. També treballadors de temporada, cosa que és més complicat que trobin un habitatge a baix preu entre el mes de maig i l’octubre.

https://ancora.cat/2022/09/28/la-demanda-de-lloguer-dhabitatge-es-duplica-en-13-anys-al-baix-emporda/

Artícles relacionats

Últimes notícies