lunes, mayo 20, 2024

Nova conferència del cicle «Obrint el passat»: L’arribada de gent nova a Cassà de la Selva

L’Arribada de gent nova a Cassà de la Selva. Del segle XVII al segle XX. Tres moments de la migració. Tres orígens: Occitània, Pirineu i Andalusia

A l’auditori de la Sala Galà,  aquest dissabte 13 d’abril, es durà a terme la quarta conferència del V cicle de conferències de l’arxiu: Obrint el passat i estarà dedicat a fer un repàs de diferents onades de migració que han fet que Cassà tingués uns augments de població molt importants en èpoques molt concretes.

Dels poc més de 400 habitants que apareixen en el fogatge de 1553 es va passar a les 8.000 persones censades a finals del segle XX. En aquests 450 anys es varen donar tres períodes en què a la vila s’hi va afegir un nombre considerable de població vinguda de lluny.

 Un primer període, al llarg de tot el segle XVII provinents de terres occitanes. Un segon període, des de finals del segle XVIII i durant tot el segle XIX de carboners pirinencs. I finalment el tercer període, la migració andalusa principalment, a partir de mitjans dels anys 50 del segle passat. Durant el decurs de la conferència hi seran presents alguns dels testimonis d’aquest últim període de migració a Cassà.

La conferència la impartirà la cassanenca Dolors Rubirola Sitjas, Mestra d’Educació Primària a l’ensenyament públic durant trenta-set anys i llicenciada en Història. En l’actualitat està jubilada professionalment i és membre del GREC (Grup de Recerca i Estudis Cassanencs). En els darrers deu anys ha començat a fer recerca geneaològica familiar i com a conseqüència, altres cerques d’àmbit local que m’han portat al treball per a la conferència sobre la migració i també, a la publicació del Descobrim Cassà n.19 del 2022 dedicat a les Llevadores.

Artícles relacionats

Concerts en viu i tapes dins Ganxotapes Primavera

Veure les propostes musicals aquí: https://www.instagram.com/p/C7B2DreqauY/?img_index=1 L'Àrea de Joventut de l'Ajuntament...

Tossa s’ha adherit a «Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia 2025»

Bon dia, Des de l'Àrea de Turisme i Promoció Econòmica...

PARLEM DE….. AQUESTES PROPERES ELECCIONS

Som convocats , com a ciutadans i ciutadanes ,...

Últimes notícies