- Advertisement -
Inici Actualitat Aquest divendres, acte al matí d'homenatge a les víctimes del nazisme i...

Aquest divendres, acte al matí d’homenatge a les víctimes del nazisme i presentació a la tarda d’un film i dels audiovisuals de memòria històrica

Aquest divendres es commemora a Sant Feliu de Guíxols el Dia d’Homenatge als deportats i morts a Mauthausen i en altres camps, i a totes les víctimes del nazisme.
Es fa, com s’ha vingut fent a la nostra ciutat els darrers anys, als Jardins Juli Garreta de Sant Feliu de Guíxols, a les 10 del matí, junt al monòlit en la seva memòria que es troba en aquest espai.
Aquesta data coincideix amb la commemoració de l’alliberament del camp de Mauthausen el 5 de maig del 1945.  Prop de 10.000 persones del nostre país van ser deportades a camps nazis, i molts milers més van ser també víctimes del nazisme com a treballadors forçats o per altres circumstàncies. A Mauthausen hi van estar internats majoritàriament exiliats republicans al final de la Guerra Civil. Van patir innombrables atrocitats i un total de 5.117 van morir allà i en altres camps de concentració nazis. Entre ells hi va haver-hi guixolencs.
A l’acte hi haurà una ofrena de flors per part d’alumnes i professors participants en el Projecte “Temps de guerres” del Museu d’Història, inclòs dins el Programa Àngel Jiménez de Memòria Democràtica. També hi participaran representants del consistori i hi col·laboraran dos professors de l’Escola de música.
El projecte ha comptat amb xerrades als diferents grups de 4t d’ESO i de GES del Centre de Formació d’Adults , a càrrec de Josep Murlà, estudiós, i Jordi Gaitx, arxiver i membre del Consell assessor del Museu Memorial de l’Exili.  

En aquesta edició es complementa la jornada amb un acte a la tarda, que és la projecció d’una pel.lícula i la presentació de treballs audiovisuals. A les 18:00h es fa a la Sala Panyelles la Projecció de la pel.lícula d’animació “Josep” (2020) dirigida pel ninotaire Aurélien Froment «Aurel».

Narra la vida del dibuixant i revolucionari Josep Bartolí durant la Guerra Civil espanyola, després de la Segona Guerra Mundial i la seva relació amb la pintora mexicana Frida Kahlo.
Presentació de la pel.lícula a càrrec de Sílvia Quer (directora de televisió i cinema catalana, premi 2018 Gaudí a la millor pel·lícula per televisió amb La llum d’Elna, un telefilm sobre la història de la Maternitat d’Elna) i per Agustí Argelich (productor i director; entre les seves nombroses produccions hi ha la producció i muntatge de pel.lícules d’animació junt amb Alexandre Matas i Narcís Franquesa com a Experimental Ninots)
Al final de la pel·licula es presentarà la segona part del projecte educatiu, que ha estat la participació directa dels alumnes i professors en l’elaboració d’un audiovisual, basat en la creació per part dels alumnes de breus monòlegs ficant-se a la pell tant dels familiars com de les pròpies víctimes als camps d’extermini. Aquestes creacions han estat enregistrades pels propis alumnes, i els tècnics del Museu n’elaboren un audiovisual que al mateix moment es presentarà al canal youtube del Museu d’Història.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

LO MÉS POPULAR

CENTREM-ARA PACTE LOCAL

Centrem-Ara Pacte Local aposta per una candidatura transversal, multigeneracional, amb persones vingudes de diversos àmbits. Amb el mateix...

Ràdio Sant Feliu i Televisió Costa Brava organitzen el Debat Electoral de candidatures al Teatre aquest dimecres 24 de maig

El Debat Electoral de Sant Feliu de Guíxols amb totes les formacions polítiques que concorren a les Eleccions Locals està previst aquest...

PSC

10 PUNTS IMPORTANTS DEL PROGRAMA EDUCACIÓConstruirem l'institut/escola pedralta i lluitarem per la jornada contínua! ESPORTSPotenciar i...

SUPORT CIVIL CRISTINENC

BIOGRAFIA Soc en Marius Aliu i Trenado, nascut a Llagostera i residents a Santa Cristina d’Aro, des del 2003....

COMENTARIS