- Advertisement -
Inici Actualitat L'Ajuntament de Sant Feliu edita tres quaderns didàctics dedicats a la figura...

L’Ajuntament de Sant Feliu edita tres quaderns didàctics dedicats a la figura del fotògraf Ricard Mur

  • Aquests tres quaderns, en format paper i online estan dirigits a l’alumnat dels centres educatius
  • El 2023 és l’any en el qual es difon i pren rellevància aquest fotògraf pioner

L’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols, en el marc dels Tallers d’Història, aquest curs 2022-2023 ha treballat la figura del fotògraf Ricard Mur Dargallo (Gallur, Saragossa 1875 – Sant Feliu de Guíxols, 1939). Aquest fotògraf és un dels més representatius de la ciutat; i un dels primers en ser recuperats a nivell de recerca en fotografia antiga als anys 1980.

El 1988, Emili Massanas va donar a conèixer Ricard Mur i va reconèixer l’abast i qualitat de la seva obra. Massanas fou pioner en la recerca de la història dels fotògrafs a Girona, més enllà de la lectura anecdòtica de les fotografies antigues. El 2020 l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols va adquirir el fons a Josep M. Oliveras, fotògraf gironí, que va custodiar durant dècades, com un tresor, el mig miler de negatius de vidre. Durant aquests anys l’estudiós guixolenc Agustí Roldós Soler ha revisat la informació compilada per Massanas. Aquestes fotografies, en format estereoscòpic o postal., principalment mostren vistes des de Tossa de Mar fins al Port de la Selva, la sèrie sobre la indústria del suro i retrats d’alguns esdeveniments importants.

L’objectiu de l’Ajuntament és homenatjar Ricard Mur, recuperar el seu llegat i transmetre la seva rellevància com a fotògraf del paisatge humà i natural del Baix Empordà i de la marca Costa Brava. Una de les actuacions és l’edició de tres quaderns didàctics adreçats a Cicle Inicial i Cicle Mitjà de Primària, Cicle Superior i 1r i 2n d’ESO i 3r i 4t d’ESO i Batxillerat, que serveixen per treballar els continguts impartits a tots els centres educatius de Sant Feliu de Guíxols per mitjà de xerrades, tallers de plàstica i la visita guiada a l’exposició de fotografies “Ricard Mur, un fotògraf de postal” que té lloc a l’antic Hospital. Es troben en format paper, i també en format PDF, consultable en aquest enllaç: https://arxiumunicipal.guixols.cat/tallers-d-historia/capturar-el-temps-el-fotograf-ricard-mur.html

Les autores són Sheila Berrocal Fernández i Helena Ferrer Codesido, segons les quals “La fotografia antiga ens ofereix l’oportunitat de viatjar, a través de la imaginació, al passat que van viure els fotògrafs i els antics habitants de la nostra societat. Gràcies al paper dels arxius i dels museus, moltes d’aquestes fotografies preses anys enrere es conserven i podem donar-les-hi aquest fantàstic ús. Seguint com a fil aquest viatge al pretèrit, s’ha cregut oportú que les dues primeres unitats didàctiques, corresponents als cursos des de segon de primària fins a segon de l’ESO, es configurin en format de passaport. A partir d’aquesta idea, els alumnes hauran de resoldre un seguit d’activitats que quedaran registrades i s’aniran segellant a mesura que es completin. A la unitat didàctica destinada a 3r i 4t d’ESO i Batxillerat, el format canvia per esdevenir un document de recerca. Tant l’estètica com el contingut evolucionen deixant pas a un tipus d’activitats centrades en el currículum de l’Educació post-obligatòria.”

Objectius d’aquests quaderns didàctics són:

  • Treballar la definició d’Arxiu i definir la varietat dels seus serveis i aplicacions pràctiques utilitzant documentació antiga per buscar informació.
  • Observar amb deteniment la fotografia i donar-li diferents lectures. Adquirir coneixement sobre la història de la fotografia.
  • Analitzar el pas del temps i l’evolució de Sant Feliu, veient com ha anat canviant amb els anys. Descobrir aspectes històrics del territori. Investigar sobre la geografia de l’entorn més proper de l’alumnat.
  • Reflexionar sobre la contemporaneïtat adquirint prèviament perspectiva històrica.
  • Aplicar els coneixements curriculars corresponents a cada nivell educatiu d’una manera lúdica i interdisciplinària.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

LO MÉS POPULAR

CENTREM-ARA PACTE LOCAL

Centrem-Ara Pacte Local aposta per una candidatura transversal, multigeneracional, amb persones vingudes de diversos àmbits. Amb el mateix...

Ràdio Sant Feliu i Televisió Costa Brava organitzen el Debat Electoral de candidatures al Teatre aquest dimecres 24 de maig

El Debat Electoral de Sant Feliu de Guíxols amb totes les formacions polítiques que concorren a les Eleccions Locals està previst aquest...

PSC

10 PUNTS IMPORTANTS DEL PROGRAMA EDUCACIÓConstruirem l'institut/escola pedralta i lluitarem per la jornada contínua! ESPORTSPotenciar i...

SUPORT CIVIL CRISTINENC

BIOGRAFIA Soc en Marius Aliu i Trenado, nascut a Llagostera i residents a Santa Cristina d’Aro, des del 2003....

COMENTARIS