- Advertisement -
Inici Actualitat CASTELL D’ARO, PLATJA D’ARO I S’AGARÓ RENOVA EL CONTRACTE D’ADJUCACIÓ DEL SERVEI...

CASTELL D’ARO, PLATJA D’ARO I S’AGARÓ RENOVA EL CONTRACTE D’ADJUCACIÓ DEL SERVEI D’ABASTAMENT D’AIGUA AMB AQUALIA PER ALS PROPERS 25 ANYS

En els primers 6 anys es realitzaran inversions de millora valorades en 7 milions d’euros

L’Ajuntament de Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró ha finalitzat el procés d’adjudicació del nou contracte del servei d’abastament d’aigua potable al municipi per als propers 25 anys mitjançant un concurs en el què la proposta d’Aqualia -que ja havia prestat el servei les darreres cinc dècades- ha obtingut la màxima puntuació entre les quatre empreses que havien presentat oferta per optar-hi. Ha estat la més valorada en tots els apartats tècnics i de gestió, especialment en els vinculats al projecte d’organització i gestió del servei, així com en l’avançament del Pla Director i les actuacions vinculades a criteris mediambientals.

Del conjunt destaquen diversos aspectes, especialment un pla d’inversions de set euros d’euros que Aqualia executarà en els primers sis anys; més un fons de reposició anual de 100.000 euros revisable per anualitats. També la creació d’un fons de cohesió social de de 16.000 euros l’any per a la ciutadania en situació de vulnerabilitat. En els propers dos anys l’empresa concessionària també substituirà el 100% dels comptadors d’aigua per un sistema de telelectura digital. Alhora crearà un lloc web propi amb oficina virtual i aplicació mòbil gratuïta de gestions. El nou contracte es va presentar el 14 de març amb la presència de Juan Luís Castillo, director de zona de FCC Aqualia SA; i de l’alcalde de Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró, Maurici Jiménez.

Desenvolupament del pla d’inversions

Aqualia desenvoluparà el pla d’inversions que des d’un punt de vista tècnic prioritza les necessitats del servei, vinculades a la suficiència dels recursos i a la millora del rendiment hidràulic. En aquesta línia, durà a terme treballs d’instal·lació de noves conduccions en alta, de sectorització de la xarxa de distribució, renovació de canonades, control de pressions, substitució de comptadors i actualització del telecontrol de les instal·lacions, entre d’altres, que evitaran pèrdues d’aigua. A més, incidirà en la detecció de fraus i durà a terme una campanya de xoc inicial de cerca de fuites.

En els propers dos anys, l’empresa concessionària substituirà el 100% dels comptadors d’aigua actuals per un sistema de telelectura fixa, enlloc del mètode de lectura analògica -que es realitza periòdicament de manera manual entre un i tres mesos-, que permetrà detectar fuites pràcticament en temps real i evitar així grans pèrdues d’aigua, alhora que permetrà als veïns del municipi conèixer diàriament i a temps real el consum del seu habitatge.

Simultàniament l’Ajuntament també realitzarà una inversió de set milions d’euros en els propers quatre anys per a la construcció d’un dipòsit en una espai de Vista Alegre (prevista en el POUM per a infraestructures que es licitarà aquest 2023 i es realitzarà en el termini d’un any). Una obra que s’executarà en paral·lel als treballs d’Aqualia amb la voluntat que es pugui connectar a la xarxa pròpia del municipi i d’aquesta manera, tot i mantenir la connexió en alta a la xarxa del Ter, sí que  que s’assoleixi la independència de la xarxa de la Sant Feliu de Guíxols (entre 700.000 i 800.000 m3 l’any), i per tant de l’actual sistema de pagament per mòduls i per tant del conseqüent sobrecost.

Digitalització i sostenibilitat

Per desenvolupar el nou contracte, Aqualia aporta un pla d’innovació i eines de gestió pròpies, basades en les noves tecnologies. Concretament la plataforma tecnològica Aqualialive, per a la digitalització global del cicle integral de l’aigua, que utilitza les darreres tecnologies per prestar als ciutadans un servei de qualitat, òptim i adequat. Està formada per eines específiques que intercanvien dades de manera permanent. Aquesta interconnexió global permet comprendre millor el funcionament del servei i aconseguir així una gestió més eficient i integrada del cicle de l’aigua a cadascuna de les seves àrees.

Des del punt de vista mediambiental, aposta per la millora de l’eficiència energètica i la promoció de l’autoconsum, així com la substitució del reg municipal amb aigua potable per altres fonts de subministrament, com ara pous municipals fora de servei o aigua provinent del tractament terciari de la depuradora de Castell d’Aro, i la reducció de generació de residus, entre d’altres. La monitorització energètica de les instal·lacions, la implantació de plaques fotovoltaiques i d’hidrogeneradors, juntament amb l’adquisició de cinc vehicles elèctrics, permetrà una reducció de 80,63 tones de CO2 emeses a l’atmosfera a la prestació del servei públic d’aigua.

Serveis a la ciutadania

En la nova etapa es destinarà un fons de cohesió social anual de 16.000 euros per ajudar a la ciutadania en situació de vulnerabilitat. També crearà un lloc web del Servei Municipal d’Aigües on tots els usuaris disposaran d’informació de les actuacions que es realitzen, de la qualitat de l’aigua, un apartat d’avisos, etc. També inclourà un enllaç directe a l’oficina virtual, a través de la qual es poden fer totes les gestions relacionades amb el contracte de l’aigua. Aquests també es podran fer des de l’aplicació mòbil gratuïta de l’empresa Aqualiacontact per a iOS i Android.

Un conjunt de millores orientades a la millora continua del servei, gràcies a un nou marc contractual que substitueix un fórmula més antiga i que per la seva rigidesa administrativa i la perspectiva de fa cinc dècades quan fou redactat dificultava l’aplicació de la seva necessària evolució, especialment en un context actual i futur climàtic que exigeix l’eficiència i la sostenibilitat del servei; vinculada a la qualitat de xarxa i el seu manteniment i en les millores directes per a la ciutadania.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

LO MÉS POPULAR

CENTREM-ARA PACTE LOCAL

Centrem-Ara Pacte Local aposta per una candidatura transversal, multigeneracional, amb persones vingudes de diversos àmbits. Amb el mateix...

Ràdio Sant Feliu i Televisió Costa Brava organitzen el Debat Electoral de candidatures al Teatre aquest dimecres 24 de maig

El Debat Electoral de Sant Feliu de Guíxols amb totes les formacions polítiques que concorren a les Eleccions Locals està previst aquest...

PSC

10 PUNTS IMPORTANTS DEL PROGRAMA EDUCACIÓConstruirem l'institut/escola pedralta i lluitarem per la jornada contínua! ESPORTSPotenciar i...

SUPORT CIVIL CRISTINENC

BIOGRAFIA Soc en Marius Aliu i Trenado, nascut a Llagostera i residents a Santa Cristina d’Aro, des del 2003....

COMENTARIS