- Advertisement -
Inici Actualitat 19 d'octubre, Dia Mundial contra el Càncer de Mama

19 d’octubre, Dia Mundial contra el Càncer de Mama

L’objectiu d’aquesta celebració és conscienciar la població de la importància del diagnòstic precoç del càncer de mama per guanyar la lluita contra aquesta malaltia, que esdevé el tumor més freqüent en dones arreu del món. De fet, segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), l’any 2020 se’n van registrar més de 2,2 milions de casos i prop d’una de cada 12 dones el patirà al llarg de la seva vida. 

La detecció precoç permet detectar el càncer de mama en una etapa molt inicial, quan encara no produeix molèsties i la possibilitat de curació és més alta. Per això, el Departament de Salut, d’acord amb les recomanacions de diversos organismes internacionals, convida les dones d’entre 50 a 69 anys a fer-se una mamografia cada 2 anys.

La prevenció és un altre element bàsic per reduir l’impacte de la malaltia. Malgrat que no se’n coneixen les causes exactes, el Codi Europeu contra el càncer recull un seguit de recomanacions per disminuir el risc de tenir un càncer de mama: mantenir un pes saludable i evitar l’obesitat -especialment després de la menopausa-, fer activitat física regularment, reduir el consum d’alcohol i practicar la lactància materna.

Millora de l’accés a la reconstrucció mamària després d’una cirurgia per càncer a Catalunya

El càncer de mama té un impacte emocional molt gran en les dones, amb l’ansietat que comporta la malaltia i els aspectes relacionats amb l’aparença física, l’atractiu, la sexualitat i l’autoestima. En prop d’un terç dels casos, la mastectomia o cirurgia d’extirpació de la mama afectada és el tractament quirúrgic indicat. Davant d’una mastectomia, la dona té dues opcions: reconstrucció de la mama afectada o no reconstrucció. La reconstrucció mamària és clau per a la millora del benestar psicològic. Es pot fer en el mateix moment en què es practica l’extirpació de la mama (reconstrucció immediata) o posteriorment en una altra intervenció quirúrgica (reconstrucció diferida). 

Per millorar l’atenció de les dones que requereixen aquesta intervenció, el Departament de Salut garanteix, a partir de 2023, l’accés a la cirurgia de reconstrucció mamària en un termini inferior a 6 mesos. La mesura permet garantir, també, l’equitat territorial en el temps d’espera per sotmetre’s a aquesta cirurgia després d’una mastectomia total. 

A Catalunya cada any es realitzen unes 6.000 cirurgies de càncer de mama, un 75% de les quals s’efectuen mitjançant tumorectomia (s’extirpa el tumor) i un 25% per mastectomia (s’extirpa la mama). Al voltant d’un 60% de les reconstruccions mamàries es realitzen de manera immediata.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

LO MÉS POPULAR

TOLEDO, GESTIÓ IMMOBILIÀRIA, dona el seu suport publicitari a Ancora.cat

Toledo Gestió Immobiliària 1966, SL. neix fa més de 50 anys amb la vocació d'oferir un servei integral dins del sector immobiliari.Va...

CASTELL D’ARO, PLATJA D’ARO I S’AGARÓ ESTRENA CAMPANYA COMERCIAL DE PRIMAVERA AMB LA POSSIBILITAT DE GUANYAR UN FIAT PANDA HÍBRID

Butlletes de participació amb la compra mínima de 20 euros en els establiments adherits Amb l’arribada de l’època primaveral...

CASTELL D’ARO, PLATJA D’ARO I S’AGARÓ RENOVA EL CONTRACTE D’ADJUCACIÓ DEL SERVEI D’ABASTAMENT D’AIGUA AMB AQUALIA PER ALS PROPERS 25 ANYS

En els primers 6 anys es realitzaran inversions de millora valorades en 7 milions d’euros L'Ajuntament de Castell d’Aro,...

L’associació Cocogat ha esterilitzat prop de 400 gats a Tossa en els darrers 3 anys

Les colònies felines de la població tenen quasi el 100% de gats esterilitzats gràcies a la col·laboració entre aquesta entitat...

COMENTARIS