- Publicitat -
Inici Actualitat La Cuina del Cim i Tomba De l'01 al 30 de setembre,...

La Cuina del Cim i Tomba De l’01 al 30 de setembre, a Tossa de Mar

Unes 400 persones han vist en directe com el cuiner Marc Ribas ha elaborat el “cim i tomba”, un plat de peix tradicional de Tossa de Mar, en l’acte de presentació del “mes de la Cuina del Cim i Tomba” de Tossa, organitzat per l’associació “Cuina Tradicional Tossenca”.
Una mica més de 400 persones es calcula que han assistit avui a veure com el famós cuiner Marc Ribas ha elaborat un Cim i Tomba davant dels cuiners de l’associació “Cuina Tradicional Tossenca”, en un acte de presentació organitzat per la pròpia associació.L’ACTE

Avui, s’ha celebrat un acte de presentació del mes de “La cuina del Cim i Tomba” que ha suposat l’inici oficial de la campanya que vol atraure gent al mes de setembre a Tossa atrets per la seva particular cuina de costa i de muntanya. El cuiner Marc Ribas, que ha estat convidat per l’associació ha fet una explicació de la tradició del plat i del seu procés d’elaboració mentre el preparava en directe, sota l’atenta mirada del president de l’associació Carlus Roca i els cuiners de l’associació.

Un cop finalitzat el plat elaborar pel cuiner, s’ha servit un tast a tots els presents. El tast constava de diferents “cim i tomba” distribuïts per la carpa que s’ha untat per l’ocasió i que han elaborat i servit els diferents cuiners de l’associació.

L’èxit de l’acte ha fet que en menys de 15 minuts s’haguessin esgotat tots els serveis del tast.

En paraules del president de l’associació, Carlus Roca “L’èxit d’aquesta acció ens motiva a continuar treballant per la cuina de qualitat de Tossa. A més per pròximes jornades, haurem de preveure més serveis de tast perquè ningú es quedi sense tastar el nostre plat. Hem de pensar que aquest tast és un reclam extraordinari que anima a la gent a buscar restaurants on s’elabori aquest plat tan especial i autènticament tossenc que és el Cim i Tomba.

 
LA CAMPANYA
La campanya gastronòmica de La Cuina del Cim i Tomba torna a Tossa durant tot el mes de setembre, portant a les taules dels restaurants del col·lectiu de Cuina Tradicional Tossenca, un dels plats més característics de la cuina de barca dels pescadors locals.

Aquest plat té el seu origen en una època en què es navegava a vela o a rem i els pescadors sortien a pescar sabent que haurien de passar moltes hores al mar. Es preparava tradicionalment a bord de les barques d’arrossegament i a les teranyines on sempre portaven un fogó, un xic de carbó, un morter i una olla de ferro. Els ingredients que utilitzaven eren bàsicament patates, cebes, alls, tomates, pebrots, oli i peix de la pescada. 

En arribar l’hora de dinar, posaven dins l’olla la ceba i les patates a rodanxes, les hortalisses trinxades i uns grans d’alls. Hi afegien el peix que sortia trencat de la xarxa i sabien que no podrien vendre (bastina, lluerna, aranya, rata, rap, gat, etc…), un bon raig d’oli i ho cobrien d’aigua, deixant-ho coure tot junt a foc ràpid. 

Mentre, agafaven el morter, feien un allioli negat ben abundant, i quan el peix ja era gairebé cuit, el posaven a l’olla i ho acabaven de deixar bullir tot junt de 2 a 5 minuts més. Tot seguit ho enretiraven del foc i ho tenien llest per menjar.

A l’actualitat, els restauradors locals preparen aquesta especialitat local d’una manera més elaborada, doncs cada cuiner l’enriqueix amb el toc personal de la seva pròpia interpretació. Els peixos que s’utilitzen són majoritàriament el rap o el rèmol però també hi ha cuiners que el fan amb bacallà, bastina (rajada), escórpora o altres peixos de carn forta, per tal que no es desfacin durant la cocció.  

Us convidem a venir a Tossa per retrobar-vos amb les arrels de la nostra cuina de pescadors als restaurants Bahía, Can Carlus, Can Pini, Castell Vell, El Petit, l’Ajustada, Mestre d’Aixa, Minerva, Sa Barca, Sa Muralla, Tursia, Víctor i Victòria.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

LO MÉS POPULAR

Toni Carrión liderarà l’oposició de forma constructiva i exigent des del primer dia

En un entorn d'abstenció generalitzada, la candidatura de Junts a Sant Feliu de Guíxols ha estat l’opció que més ha crescut a...

Obertura d’un nou establiment al mercat municipal de Sant Feliu de Guíxols.

Jam ibèricos és un projecte familiar ple d'ilusió i passió, amb idees originals on combinem els anys d'experiéncies d'atenció a públic amb...

LOPD Montoliu, dona el seu suport publicitari a Ancora.cat

LOPD Montoliu és una empresa amb més de 15 anys d’experiència en l’àmbit legal a la llei de protecció de dades, implantant...

El pregó de la Festa Major de Cassà recorda els vint anys d’història del Centre Cultural Sala Galà

Ara fa un mes que el Centre Cultural Sala Galà va celebrar el 20è aniversari, i el pregó de la Festa Major...

COMENTARIS