- Publicitat -
Inici Actualitat Acte d'homenatge a Isabel Vila i Pere Caimó, el proper dilluns 29...

Acte d’homenatge a Isabel Vila i Pere Caimó, el proper dilluns 29 d’agost a Sant Feliu de Guíxols

Esdeveniment: 29 d’agost 21,30h, entrada lliure, Espai de la Sardana Sant Feliu de Guíxols

Aquest dilluns 29 se celebra a l’Espai Sardana de Sant Feliu de Guíxols un homenatge nacional llargament esperat a dues grans figures del segle XIX que han estat injustament oblidades. Isabel Vila i Pujol i Pere Caimó i Bascós. Descoberta per l’enyorat Francesc Ferrer i Gironès, que en féu dos llibres, Vila és considerada la primera dona que va ser dirigent sindical a Catalunya, primer a Llagostera i després a Sant Feliu de Guíxols.

En aquesta darrera població va participar plenament en l’arrelament de la Primera Internacional. Col·laborava estretament en les activitats i inquietuds de Pere Caimó. Precisament celebrem aquest acte el dia 29 d’agost perquè és el 150è aniversari d’un famós discurs seu davant una munió de tapers i altres treballadors al passeig de Sant Feliu quan Pere Caimó n’era alcalde.

Pere Caimó, de qui l’arxiver Àngel Jiménez i l’historiador Josep Clara han estat els grans investigadors, va ser considerat un dels “grans herois de la història de Catalunya” per Carles Rahola.

L’historiador gironí Joaquim Nadal considera que llegir la vida de Caimó “fa venir pell de gallina”. Caimó va ser el campió de la llibertat a les comarques gironines liderant els republicans federals amb qui guanyava totes les eleccions a les què es presentava obtenint 5 dels 7 diputats a Cortes per Girona.

Va ser un apassionat lluitador per la democràcia i els valors republicans, fins i tot promocionant des del Casino de la Constància (o dels nois) la Sardana Llarga com a eina i exponent de la llibertat. Va ser l’alcalde indiscutible de Sant Feliu, en els pocs anys que la repressió i les inhabilitacions li ho van permetre. La gent de Sant Feliu li deia “pare”, la qual cosa indica el grau de lideratge i estima que va comandar.

També va ser el comandant absolut de les tropes republicanes al Foc de la Bisbal (1869) i el gran defensor de Sant Feliu dels atacs del general Savalls que volia cremar i espoliar la ciutat.

L’acte comptarà amb la participació de la Cobla Ciutat de Girona, una coral i la presència d’Antoni Mas, Bruno Nájera (President de la Federació dels Cors de Clavé), Esther Pardo (de la junta de la Federació de CC) i Jordi Llobet (de Poble que Canta) i consistirà en mostres de música (Clavé, popular, El Foc de la Bisbal de Josep Canet, la Cançó d’Isabel Cinc Hores…), dansa (amb el grup Las Lo Las de Girona), una breu actuació de Carme Sansa (Isabel) i David Espunya (Caimó) i textos llegits.

Com a moment estel·lar, s’hi estrenarà la Sardana “Pere Caimó” del mestre Antoni Mas i Bou amb la coral i la soprano palafrugellenca Indira Ferrer.

L’acte començarà a les 21.30 i acabarà vers les 23 hores. L’acte és obert i gratuït i es posaran a la venda estampes de Caimó i Vila per tots els qui vulguin ajudar a la realització de l’acte. En l’acte hi seran presents autoritats, alcaldes i representants de les poblacions de de Sant Feliu de Guíxols, Castell/Platja d’Aro, Llagostera, la Bisbal d’Empordà, Calonge i Santa Cristina d’Aro.

Moltíssimes entitats i persones individuals han col·laborat en aquest acte.

Grup Impulsor de l’acte d’Homenatge a Isabel Vila i Pere Caimó.
Contacte amb la premsa: Toni Strubell i Trueta antoni@strubell.cat o whatsapp 627412083

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

LO MÉS POPULAR

Els Mossos d’Esquadra i la Policia Local de Castell-Platja d’Aro detenen dos homes per cinc robatoris a interior de vehicles amb inhibidors

Utilitzaven un inhibidor de freqüències per a evitar que els propietaris tanquessin correctament els turismes

Sant Feliu de Guíxols celebra la vuitena edició de la Fira del Conte “Explica’m”

 Aquest 2023 ve carregat de propostes, una vintena, adreçades a tota la família, especialment als més menuts. Serà dels dies 9 a...

Dia Mundial sense Tabac

A Catalunya, 24.335 persones han iniciat tractament farmacològic per deixar de fumar entre el febrer i l'abril d'enguany

Agenda juny 2023 Santa Cristina d’Aro

JUNY Dijous 1 PRIMAVERA A L’ESPAI - Audició final de curs Escola Municipal de Música -...

COMENTARIS