- Advertisement -
Inici Actualitat EXPOSICIÓ DEL MUSEU D’HISTÒRIA DE SANT FELIU DE GUÍXOLS “NANSES I PESCADORS”

EXPOSICIÓ DEL MUSEU D’HISTÒRIA DE SANT FELIU DE GUÍXOLS “NANSES I PESCADORS”

El 6 de juliol de 2022, a les 11:00h, tindrà lloc l’acte de presentació de l’exposició

Amb la presència de l’artesà i investigador, Josep Mercader, així com de Josep Melcior Muñoz, primer tinent d’alcalde i regidor de Patrimoni Cultural de l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols, i de Martí Guinart, regidor de Patrimoni de l’Ajuntament de l’Escala, en representació dels museus que han coorganitzat l’exposició (Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols i Museu de l’Anxova i la Sal de l’Escala)

PATRIMONI ARTESANAL I TÈCNICA DE PESCA TRADICIONAL

La nansa és un ormeig de pesca tradicional que s’utilitza com a trampa per capturar diferents tipus de preses. Aquest artefacte, que sol tenir forma de campana, es construeix amb matèries primeres com jonc, canya, vímet, branca d’olivera o altres espècies vegetals. La seva forma permet atrapar diferents tipus de peix, de mol·lusc i de marisc. A l’interior s’hi posa l’esquer, normalment peix blau, que serveix per atraure la captura.


MOSTRARI I DIVERSITAT DE NANSES

L’exposició es planteja com un mostrari de les diverses tipologies de nanses utilitzades des de temps immemorials a l’àrea de la Mediterrània. En concret, a partir de la recopilació i classificació duta a terme per Josep Mercader, cisteller i investigador,  l’exposició aplega un recull de les variants de nanses fetes amb la tècnica del teixit triangular, la qual encara actualment és utilitzada en la pesca tradicional en les zones pesqueres dels Països Catalans.

Amb la disposició de diferents plafons, fotografies i peces, l’exposició es configura en un  recorregut en què el visitant pot conèixer i tocar els materials naturals canya, branca d’olivera, tamariu… utilitzats habitualment en la construcció de l’artefacte, així com observar i entendre que les formes de cada nansa es diferencien segons el tipus d’espècie que es vol capturar. També hi ha informacions i testimonis de les persones que conreen aquesta tècnica artesanal de pesca.

UN ART DE PESCA ENCARA VIU


En les darreres dècades aquest art de pesca, enfront d’unes pràctiques pesqueres cada vegada més industrialitzades, extractives i globalitzades, s’ha anat perdent. Amb aquesta exposició es vol reivindicar un ofici basat en la saviesa i la destresa i que destaca, especialment,  per l’equilibri i la sostenibilitat en relació amb el medi natural.

COL·LABORACIÓ ENTRE MUSEUS DE VILES COSTANERES

L’exposició es fruit de la col·laboració del Museu de la Sal i l’Anxova de l’Escala i el Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols (membres ambdues institucions de la Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana) amb l’aportació imprescindible de la col·lecció i recerca de Josep Mercader,  cisteller professional que des de 2006 va iniciar una investigació que l’ha portat a recuperar i recol·lectar nanses, així com la memòria oral d’aquells pescadors que encara avui dia fabriquen nanses. Aquesta sòlida i immensa recerca ha estat la base de l’exposició que es podrà veure. Així mateix el propi Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols hi aporta diferents peces de la seva col·lecció, procedents de Jaume Soler (Conet), Llorenç Frigola i Rafael Colomeda. També s’ha comptat amb algunes peces del col·leccionista Xavier Simona.

Entrada lliure i gratuïta a l’exposició

ACTIVITATS PARAL·LELES A L’EXPOSICIÓ

Taller Cofa de palangre

a càrrec de Josep Mercader

9 i 10 de juliol de 2022, a les 10:00 h

Lloc: Turó dels Guíxols – Caseta de salvament de nàufrags

Taller Cistell de malla

a càrrec de Josep Mercader

3 i 4 de setembre de 2022, a les 10:00 h

Lloc: Turó dels Guíxols – Caseta de salvament de nàufrags

Aquests tallers de cistelleria de mar s’emmarquen en un conjunt d’activitats destinades a preservar la tècnica tradicional del teixit triangular que fan servir els pescadors de casa nostra per teixir els seus atuells. Van destinats a un públic adult i tenen una durada d’un dia i mig. L’entorn triat per dur-los a terme és a l’ombra dels arbres del Turó dels Guíxols, un espai natural a la fresca i un mirador privilegiat sobre la badia i el port.

Informació i preus a:

Museu d’Història 972.821.575 | correu-e activitatsmuseu@guixols.cat

Vestíbul de l’Antic Hospital – Museu d’Història

Taller infantil de nanses

A càrrec de tretze cultura

16 de juliol i 27 d’agost de 2022, a les 19:00 h

Lloc: Turó dels Guíxols – Caseta de salvament de nàufrags

L’objectiu principal d’aquest taller, adreçat a públic infantil, és una aproximació a l’origen de les nanses què son i perquè serveixen i donar a conèixer les diferents parts que les componen, quins materials es fan servir per construir-les, quins tipus de nanses hi ha i quines espècies de peix es pesquen amb cadascuna tot fent una introducció a les arts de pesca menor. Els infants treballaran amb les seves pròpies mans els materials i construiran una peça que emularà les nanses. Aquest taller ha estat pensat i elaborat pel Servei Educatiu del Museu de l’Anxova i de la Sal de l’Escala, l’Alfolí i la casa de pescadors Can Cinto Xuà.  

Informació i preus a:

Museu d’Història 972.821.575 | correu-e activitatsmuseu@guixols.cat

Vestíbul de l’Antic Hospital – Museu d’Història

DADES DE L’EXPOSICIÓ

Exposició oberta del 2 de juliol al 16 d’octubre  de 2022

Horaris:

Tardes de dilluns a diumenge fins a l’11 de setembre

A partir del 12 de setembre obertura només en cap de setmana

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

LO MÉS POPULAR

Es presenta el projecte de “Rutes de Cassà, vila surera”

El regidor de Promoció Econòmica i Cultura, Joan Casabó, el regidor de Governació, Marià Montsunyer  i l’alcalde, Robert Mundet, amb l’àrea de...

ACTIVITATS SANT FELIU DE GUÍXOLS 1 AL 30 D’ABRIL DE 2023

Les activitats d’aquesta agenda poden ser modificades i/o presentar algun canvi. Per a consultes i actualitzacions consulteu: www.visitguixols.com...

“Vull que la meva col·lecció perduri” Tomàs Pla, fundador, propietari i director del museu de la joguina de Sant Feliu de Guíxols

Després de 23 anys, Tomàs Pla va decidir vendre l’edifici on hi ha el museu des del...

Tossa aprova definitivament el projecte de la nova llar d’infants a la zona escolar

L'Ajuntament de Tossa ha aprovat definitivament el projecte de construcció d'una nova llar d'infants a la zona escolar. El projecte, que té...

COMENTARIS