Inici Actualitat Valoració del Grup de Natura Sterna sobre l’afectació de l’incendi de Castell...

Valoració del Grup de Natura Sterna sobre l’afectació de l’incendi de Castell d’Aro

Per l’entitat naturalista, el foc posa sobre la taula el debat sobre la realització treballs forestals en dies excepcionals, en els quals la combinació de diversos factors ambientals (alta temperatura, sequera, condicions climatològiques adverses…) augmenten el risc d’incendi, al mateix temps que alerta sobre el risc del creixement radial de les urbanitzacions de muntanya

L’incendi declarat aquest divendres 1 de juliol a Castell d’Aro ha cremat aproximadament unes 70 hectàrees de vegetació, segons els Agents Rurals; sortosament, no s’han hagut de lamentar danys personals ni materials, al mateix temps que l’afectació a la “Ruta de les Fonts” impulsada per l’entitat naturalista al municipi ha estat mínima.

El Grup de Natura Sterna vol agrair en primer lloc la gran tasca realitzada per Bombers de la Generalitat, Agents Rurals, Agrupacions de Defensa Forestal i Protecció Civil, Mossos d’Esquadra, policies locals i ajuntaments de Castell-Platja d’Aro i Santa Cristina d’Aro en l’extinció de l’incendi, la magnitud del qual hauria estat molt més gran sense una actuació tan ràpida i ben coordinada.

Malgrat els devastadors efectes de les flames la vegetació, en gran part autòctona, està avesada a la sequera i al foc, i és d’esperar que la seva regeneració natural sigui una evidència en els propers mesos. Malgrat tot, el fet que el foc hagi estat originat durant els treballs forestals d’una franja de protecció contra incendis, amb totes les autoritzacions pertinents, posa sobre la taula la necessitat d’obrir un debat sobre la idoneïtat de realitzar aquesta tasca en dies d’extrema sequera amb vent més o menys intens. L’entitat reconeix que l’atorgament d’ajudes i tota la feina prèvia a la realització de les franges de protecció és un procés lent i complicat que sovint s’allarga més del que seria necessari, si bé caldria repensar els calendaris de treball de les empreses forestals encarregades d’aquesta tasca. Al mateix temps, creu que cal fer una reflexió profunda sobre els creixements radials d’urbanitzacions en plena natura o en zones properes a espais naturals, ja que responen uns planejaments urbanístics obsolets i avui en dia totalment insostenibles.

Propera a la zona de l’incendi, la “Ruta de les fonts” impulsada i conservada per l’entitat des de l’any 2004 n’ha sortit prou ben parada. Es tracta d’una ruta circular d’uns 7 quilòmetres que ha recuperat cinc de les antigues fonts del municipi (la Font del Ferro, la Font del Poeta Sitjar, la Font de l’Acàcia, la Font del Pum o dels Eucaliptus i la Font de la Boixa), obra de carboners i treballadors de l’època en què el bosc era un mitjà de vida. Només s’han cremat alguns dels ponts de fusta de la part més baixa de la ruta, i en els propers dies el Grup de Natura Sterna començarà els treballs de recuperació dels trams afectats per les flames gràcies a una partida pressupostària de l’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro ja prevista abans de l’incendi. La intervenció també contempla millores en tot el recorregut, com l’arranjament d’alguns trams del camí i la instal·lació de nova retolació.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

LO MÉS POPULAR

Sant Feliu de Guíxols reforça la seva Policia Local amb un dron policial i una unitat canina

Un dron policial de darrera generació, capaç de ser usat en moltes situacions, -com per exemple, trobar una persona que s'ha perdut...

Torna el Carnaval de la Costa Brava Sud del 17 de febrer al 4 de març del 2023

Els ajuntaments de Blanes, Lloret i Tossa de Mar ja han posat data al calendari per a la celebració del Carnaval de...

Tossa inicia una campanya de sensibilització sobre la igualtat de gènere

Es vol convidar a revisar actituds i renovar maneres de fer per contribuir a construir models basats en la igualtat i el...

Presentem el Projecte Rossinyol a Cassà

Aquest projecte de mentoria posa en contacte alumnat de la Universitat de Girona amb nois i noies de diferents cultures i contextos...

COMENTARIS