- Advertisement -
Inici Actualitat Valoració del Grup de Natura Sterna sobre l’afectació de l’incendi de Castell...

Valoració del Grup de Natura Sterna sobre l’afectació de l’incendi de Castell d’Aro

Per l’entitat naturalista, el foc posa sobre la taula el debat sobre la realització treballs forestals en dies excepcionals, en els quals la combinació de diversos factors ambientals (alta temperatura, sequera, condicions climatològiques adverses…) augmenten el risc d’incendi, al mateix temps que alerta sobre el risc del creixement radial de les urbanitzacions de muntanya

L’incendi declarat aquest divendres 1 de juliol a Castell d’Aro ha cremat aproximadament unes 70 hectàrees de vegetació, segons els Agents Rurals; sortosament, no s’han hagut de lamentar danys personals ni materials, al mateix temps que l’afectació a la “Ruta de les Fonts” impulsada per l’entitat naturalista al municipi ha estat mínima.

El Grup de Natura Sterna vol agrair en primer lloc la gran tasca realitzada per Bombers de la Generalitat, Agents Rurals, Agrupacions de Defensa Forestal i Protecció Civil, Mossos d’Esquadra, policies locals i ajuntaments de Castell-Platja d’Aro i Santa Cristina d’Aro en l’extinció de l’incendi, la magnitud del qual hauria estat molt més gran sense una actuació tan ràpida i ben coordinada.

Malgrat els devastadors efectes de les flames la vegetació, en gran part autòctona, està avesada a la sequera i al foc, i és d’esperar que la seva regeneració natural sigui una evidència en els propers mesos. Malgrat tot, el fet que el foc hagi estat originat durant els treballs forestals d’una franja de protecció contra incendis, amb totes les autoritzacions pertinents, posa sobre la taula la necessitat d’obrir un debat sobre la idoneïtat de realitzar aquesta tasca en dies d’extrema sequera amb vent més o menys intens. L’entitat reconeix que l’atorgament d’ajudes i tota la feina prèvia a la realització de les franges de protecció és un procés lent i complicat que sovint s’allarga més del que seria necessari, si bé caldria repensar els calendaris de treball de les empreses forestals encarregades d’aquesta tasca. Al mateix temps, creu que cal fer una reflexió profunda sobre els creixements radials d’urbanitzacions en plena natura o en zones properes a espais naturals, ja que responen uns planejaments urbanístics obsolets i avui en dia totalment insostenibles.

Propera a la zona de l’incendi, la “Ruta de les fonts” impulsada i conservada per l’entitat des de l’any 2004 n’ha sortit prou ben parada. Es tracta d’una ruta circular d’uns 7 quilòmetres que ha recuperat cinc de les antigues fonts del municipi (la Font del Ferro, la Font del Poeta Sitjar, la Font de l’Acàcia, la Font del Pum o dels Eucaliptus i la Font de la Boixa), obra de carboners i treballadors de l’època en què el bosc era un mitjà de vida. Només s’han cremat alguns dels ponts de fusta de la part més baixa de la ruta, i en els propers dies el Grup de Natura Sterna començarà els treballs de recuperació dels trams afectats per les flames gràcies a una partida pressupostària de l’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro ja prevista abans de l’incendi. La intervenció també contempla millores en tot el recorregut, com l’arranjament d’alguns trams del camí i la instal·lació de nova retolació.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

LO MÉS POPULAR

TOLEDO, GESTIÓ IMMOBILIÀRIA, dona el seu suport publicitari a Ancora.cat

Toledo Gestió Immobiliària 1966, SL. neix fa més de 50 anys amb la vocació d'oferir un servei integral dins del sector immobiliari.Va...

CASTELL D’ARO, PLATJA D’ARO I S’AGARÓ ESTRENA CAMPANYA COMERCIAL DE PRIMAVERA AMB LA POSSIBILITAT DE GUANYAR UN FIAT PANDA HÍBRID

Butlletes de participació amb la compra mínima de 20 euros en els establiments adherits Amb l’arribada de l’època primaveral...

CASTELL D’ARO, PLATJA D’ARO I S’AGARÓ RENOVA EL CONTRACTE D’ADJUCACIÓ DEL SERVEI D’ABASTAMENT D’AIGUA AMB AQUALIA PER ALS PROPERS 25 ANYS

En els primers 6 anys es realitzaran inversions de millora valorades en 7 milions d’euros L'Ajuntament de Castell d’Aro,...

L’associació Cocogat ha esterilitzat prop de 400 gats a Tossa en els darrers 3 anys

Les colònies felines de la població tenen quasi el 100% de gats esterilitzats gràcies a la col·laboració entre aquesta entitat...

COMENTARIS