- Advertisement -
Inici Actualitat EXPOSICIONS DEL MUSEU D’HISTÒRIA DE SANT FELIU DE GUÍXOLS

EXPOSICIONS DEL MUSEU D’HISTÒRIA DE SANT FELIU DE GUÍXOLS

30 de juny de 2022 – Programació estiu 2022

“L’OBRA DEL CANÇONER POPULAR DE CATALUNYA I LA RECERCA DELS NOSTRES ORÍGENS”

  • “LLUM A L’ÀNIMA. PALMIRA JAQUETTI 1895-1963”

INAUGURACIÓ DE LES EXPOSICIONS

El dijous 30 de juny, a les 18:00 h., al Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols Espai del Monestir tindrà lloc l’acte d’inauguració d’ambdues exposicions.

DUES EXPOSICIONS ENLLAÇADES TEMÀTICAMENT I VINCULADES HISTÒRICAMENT AMB SANT FELIU DE GUÍXOLS

Entre les activitats programades per aquest estiu, el Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols acull dues exposicions que estan interrelacionades entre elles. D’una banda,  per la temàtica tractada que està vinculada amb la recuperació del cançoner popular català  i, de l’altra, pel reconeixement d’una figura indiscutible del mecenatge cultural a Catalunya com va ser el guixolenc Rafael Patxot i Jubert.

Efectivament, el prohom Rafael Patxot va ser una peça clau en el patrocini de “L’Obra del Cançoner Popular de Catalunya” que va endegar, enguany fa 100 anys, l’Orfeó Català. Aquest projecte, que es va iniciar el 1922 i es va veure interromput per la Guerra Civil el 1936,  s’inscriu en la voluntat del moviment noucentista de recuperar i preservar diverses facetes de la cultura i patrimoni populars catalans per tal d’incloure’ls en els fonaments de la construcció nacional del país. 

D’igual manera que en altres països, com fou el cas del conegut i paradigmàtic Arxiu de Música Popular sorgit de la mà de John Lomax als Estats Units –i continuat pel seu fill Alan Lomax–, a casa nostra la tasca que va promoure Rafael Patxot, conjuntament amb l’Orfeó Català, té un valor incalculable des de la perspectiva de l’antropologia, l’etnomusicologia i l’estudi del folklore. Milers de cançons, danses, tradicions i tot tipus de manifestacions culturals antigues foren recollides, enregistrades i catalogades mitjançant el treball de camp realitzat per un equip de persones que va estructurar l’Orfeó Català.  Una de les membres de l’equip fou Palmira Jaquetti a qui se li van encarregar diverses missions.

LES EXPOSICIONS I EL QUE S’HI POT VEURE

“L’Obra del Cançoner Popular de Catalunya i la recerca dels nostres orígens”

En el marc del centenari de l’inici de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, el Centre de Documentació de l’Orfeó Català ( CEDOC) proposa una exposició que se centra sobretot en la mostra de documentació conservada a les seves dependències i que està relacionada amb l’execució i preparació del projecte a principis dels anys 20 del segle passat. També es reflecteix la rellevància del paper que va jugar Francesc Pujol com a director. L’exposició és, doncs, una mirada transversal sobre aquella iniciativa engrescadora i pionera que es fa palesa amb l’exhibició de publicacions, documentació variada sobre concursos de cançó o referències a l’entorn de la metodologia emprada en  l’aplec de cançons com per exemple enregistraments sonors i fotografies; alhora s’hi pot veure la plasmació documental de donacions d’entitats i particulars, així com elements materials tan importants com el llibre d’actes del Consell Consultiu de l’Obra del Cançoner,  una llista amb totes les persones que havien de col·laborar en aquesta important tasca patrimonial i cultural i el conveni entre l’Orfeó Català i Rafael Patxot que establia els acords de col·laboració i patrocini.

El Cançoner Popular, malgrat que la Guerra Civil va interrompre les tasques de recerca, va recollir prop de 40.000 documents. Entre 1926 i 1929 ja s’havien publicat tres volums que referenciaven la investigació. Rafael Patxot va deixar dit que, amb el retorn de la democràcia, es lliurés la documentació a alguna biblioteca o arxiu segur i que es posés a disposició dels estudiosos. El 1991 va arribar al Monestir de Montserrat i es començaven a aplegar per fi els materials conservats a Barcelona amb els tornats de Suïssa, on residia la família Patxot des dels anys del seu exili.

“Llum a l’ànima. Palmira Jaquetti 1895-1963”

En una de les missions de recerca de cançons i música populars, en concret la tercera que va tenir lloc entre l’1 i el 9 de gener de 1927, hi va participar Palmira Jaquetti, acompanyada per Maria Carbó. La seva destinació va ser Sant Feliu de Guíxols, la localitat natal de Rafael Patxot, el qual pels vincles que tenia amb el municipi es va interessar especialment per la recerca.  Efectivament, com es pot deduir en aquest breu passatge descriptiu, Palmira Jaquetti era aleshores una jove investigadora amb coneixements artístics i musicals que va participar activament en la recollida de materials per al Cançoner Popular. Aquest fet no era fortuït. Tal com es mostra en aquesta exposició  organitzada per la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Palmira Jaquetti era una dona moderna, molt preparada intel·lectualment i estretament compromesa amb les transformacions que estava experimentant Catalunya i, en conseqüència, no és estrany trobar-la a Sant Feliu en aquelles dates exercint aquella tasca.

L’exposició, doncs, traça un recorregut per la trajectòria d’aquesta mestra i llicenciada en Filosofia i Lletres, la qual es va dedicar intensament a la docència. En aquest sentit, el 1933, en plena època republicana, va ser contractada com a professora de la xarxa d’Instituts-Escola de la Generalitat de Catalunya i, després de la Guerra Civil, va exercir com a catedràtica de francès en l’ensenyament secundari. L’eix de l’exposició se centra a mostrar la seva actitud cívica i els seus interessos culturals que la van portar a estar vinculada amb l’Institut de Cultura i Biblioteca Popular per a la Dona i l’Ateneu Barcelonès i a ser una de les col·laboradores més prolífiques de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya. A més, va produir una obra extensa en els camps de la poesia, la traducció, la música i el folklore. Amb el títol de “Llum a l’ànima” l’exposició vol transmetre un missatge de positivitat que evidencia que, en situacions adverses com les que van viure Palmira Jaquetti o al mateix Rafael Patxot, l’espiritualitat i l’art  poden ser un camí de superació.

ACTIVITAT RELACIONADA AMB LES EXPOSICIONS

Espectacle teatral “Palmira” – 1 de juliol, a les 22:00 h

En el marc del cicle “Connecta amb el Patrimoni”, que organitza el Museu d’Història, l’1 de juliol de 2022, a les 19:00 h, tindrà lloc l’espectacle “Palmira” a càrrec de Bubulina Teatre.

Lloc: Monestir – Hort del Rector

“Palmira” és un espectacle musical i teatral de petit format, que recull el testimoni escrit i algunes de les cançons aplegades en les missions de recerca que la musicòloga i poeta Palmira Jaquetti (1895-1963) va fer entre la fi de la dècada dels anys 20 i la dècada següent per terres gironines. Els textos dels seus dietaris de missions de recerca van ser considerats pel crític literari Joaquim Molas la millor prosa poètica dels anys trenta. Tanmateix, la seva dimensió etnomusicològica n’ha eclipsat la seva importància literària.

L’obra s’articula a partir de dos eixos: els bellíssims arranjaments per a guitarra realitzats pel músic Izan Rubio i la veu i presència escènica d’Elisenda Rué. “Palmira” és l’oportunitat de descobrir un patrimoni literari i musical vinculat a les arrels en un format teatral emocionant. A més dels textos dramatitzats i una selecció de cançons, gràcies a la gentilesa del recentment traspassat Pare Josep Massot de l’Abadia de Montserrat, durant la funció es projecten en vídeo fotografies inèdites dels cantaires. Aquestes instantànies van ser preses per Mercè Porta el 1934 i han restat arxivades durant vuitanta anys a Suïssa i després a Montserrat amb els materials de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya. La idea, la dramatúrgia i direcció és a càrrec de Jordi Lara.


Informació sobre entrades, preus i aforament adreceu-vos a:

Museu d’Història 972.821.575 | correu-e activitatsmuseu@guixols.cat

Vestíbul de l’Antic Hospital – Museu d’Història

https://museu.guixols.cat/connecta/connecta.php?id=1652172694170

DADES DE LES EXPOSICIONS

Exposicions de l’1 de juliol a l’11 de setembre de 2022

Entrada lliure i gratuïta a les exposicions

Horaris del Monestir

De dilluns a diumenge d’10:00 h a 20:00 h

Més informació:

https://museu.guixols.cat/exposicio.php?id=canconer

https://museu.guixols.cat/exposicio.php?id=jaquetti

Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols

Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols

Pl. del Monestirs/n (Monestir)

17220 Sant Feliu de Guíxols

Tel. 972.821.575 www.museu.guixols.cat  museuhistoria@guixols.cat

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

LO MÉS POPULAR

TOLEDO, GESTIÓ IMMOBILIÀRIA, dona el seu suport publicitari a Ancora.cat

Toledo Gestió Immobiliària 1966, SL. neix fa més de 50 anys amb la vocació d'oferir un servei integral dins del sector immobiliari.Va...

CASTELL D’ARO, PLATJA D’ARO I S’AGARÓ ESTRENA CAMPANYA COMERCIAL DE PRIMAVERA AMB LA POSSIBILITAT DE GUANYAR UN FIAT PANDA HÍBRID

Butlletes de participació amb la compra mínima de 20 euros en els establiments adherits Amb l’arribada de l’època primaveral...

CASTELL D’ARO, PLATJA D’ARO I S’AGARÓ RENOVA EL CONTRACTE D’ADJUCACIÓ DEL SERVEI D’ABASTAMENT D’AIGUA AMB AQUALIA PER ALS PROPERS 25 ANYS

En els primers 6 anys es realitzaran inversions de millora valorades en 7 milions d’euros L'Ajuntament de Castell d’Aro,...

L’associació Cocogat ha esterilitzat prop de 400 gats a Tossa en els darrers 3 anys

Les colònies felines de la població tenen quasi el 100% de gats esterilitzats gràcies a la col·laboració entre aquesta entitat...

COMENTARIS