Inici Actualitat Jornades Internacionals del Museu d'Història

Jornades Internacionals del Museu d’Història

El Museu d’Història programa unes jornades internacionals dedicades a la mèmoria i la salut.

Es faran els dies 10 i 11 de juny, al Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols, amb el títol «Llocs de memòria, identitats professionals i salut».
Aquestes jornades s’inscriuen en el marc d’activitats que organitzen conjuntament el Museu di la Càtedra Martí Casals de Medicina i Salut en l’Àmbit Rural, de la Universitat de Girona.

Amb un punt de vista ampli i divers del concepte de “llocs de memòria”,  que va més enllà  del simple emplaçament físic o geogràfic, aquestes jornades se centren en la transcendència  social que ha tingut la consolidació de les professions liberals i, especialment, d’aquelles vinculades al terreny mèdic i sanitari.

Metges i farmacèutics, en el pas del segle XIX al XX, van forjar, des de l’exercici de la seva pràctica laboral i científica, nous hàbits socials i, alhora, van crear instruments de sociabilitat i de generació de coneixement que dècada rere dècada han esdevingut veritables “llocs de memòria”, tant físics (clíniques, hospitals, sanatoris, balnearis, facultats de medicina i farmàcia, seus de col·legis professionals), com immaterials i d’ordre simbòlic que es reflecteixen en qüestions com la singularitat de la seva identitat professional, o la fixació de tradicions i comportaments a partir de la ubicació i el paper d’aquests professionals en un teixit social no exempt de conflictivitat política i de debats ètics i culturals. 

Les jornades tenen, doncs, la pretensió d’identificar i analitzar aquests “llocs de memòria” que s’han convertit en uns punts de referència ineludibles per tal de comprendre l’evolució de les transformacions socials i culturals ocorregudes en els darrers dos segles i que conduïren vers la modernitat. 

En el decurs dels dos dies es desplegarà un programa interdisciplinari que contindrà ponències, taules rodones i diversos espais de debat que tindran com a protagonistes tant investigadors de referència en les matèries tractades, com investigadors més novells i doctorands, els quals mostraran les aportacions de les seves recerques, amb vint especialistes.

Des d’un enfocament més general sobre la significació dels “llocs de memòria” que es durà a terme en la conferència inaugural de l’historiador Stéphane Michonneau (Université de Lille), a reflexions més específiques sobre les professions liberals i el seu encaix sociocultural tal com,  des de l’èmfasi en el sector mèdic i sanitari, faran algunes de les conferències i taules rodones. Altres assumptes que es tractaran seran la rellevància literària i cultural dels testimoniatges dels metges escriptors, així com també les trajectòries cíviques i polítiques  de molts d’aquests quadres professionals que integraven les classes mitjanes.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

LO MÉS POPULAR

Torna el Carnaval de la Costa Brava Sud del 17 de febrer al 4 de març del 2023

Els ajuntaments de Blanes, Lloret i Tossa de Mar ja han posat data al calendari per a la celebració del Carnaval de...

Tossa inicia una campanya de sensibilització sobre la igualtat de gènere

Es vol convidar a revisar actituds i renovar maneres de fer per contribuir a construir models basats en la igualtat i el...

Presentem el Projecte Rossinyol a Cassà

Aquest projecte de mentoria posa en contacte alumnat de la Universitat de Girona amb nois i noies de diferents cultures i contextos...

Sant Feliu dirà “NO” a les violències masclistes el proper 25N

Enguany la campanya s'amplia amb una visible col·lecció de plafons al carrer Sant Feliu de Guíxols celebrarà el proper...

COMENTARIS