- Advertisement -
Inici Actualitat L’EXPOSICIÓ “DONES IL.LUSTRES, DONES IL.LUSTRADORES”

L’EXPOSICIÓ “DONES IL.LUSTRES, DONES IL.LUSTRADORES”

ES REESTRENA A “LA SETMANA DELS RAHOLA” I ESDEVÉ MOSTRA ITINERANT DE LA DIPUTACIÓ DE GIRONA

El projecte va ser guardonat com a millor iniciativa institucional dels Premis Carles Rahola

El cicle d’activitats vinculades al periodisme i a la comunicació La Setmana dels Rahola, que organitzen des de fa 10 anys la Diputació de Girona i la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes, inclou enguany la mostra Dones il·lustres, dones il·lustradores, produïda per l’Ajuntament de Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró. Es pot veure fins al 28 de febrer a la biblioteca pública de Girona Carles Rahola (dilluns-divendres 10-20 h · dissabtes 10-14 h). Altres activitats d’enguany són una exposició de fotoperiodisme a la Casa de Cultura de Girona, o les converses amb Jordi Basté (El Món a RAC1); Patrícia Plaja (portaveu del Govern de la Generalitat); o Tomàs Molina (meteoròleg de Televisió de Catalunya). El lliurament de premis de comunicació local serà el 24 de febrer a l’Auditori de Girona, en un acte presentat per Marc Giró (www.premiscarlesrahola.cat).

Justament, el projecte Dones il·lustres, dones il·lustradores, va guanyar en la darrera edició el guardó a la millor iniciativa institucional 2021 dels Premis de Comunicació Local Carles Rahola, una proposta que va néixer a l’entorn de la jornada del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, l’any 2020 a Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró. Llavors deu il·lustradores professionals van retratar, seguint el seu propi estil, deu dones referents per les aportacions que han fet en coneixements, reivindicacions o lluites socials i que, malgrat els intents de fer-les invisibles, han estat pioneres en els respectius camps. Posteriorment el catàleg s’ha ampliat amb quatre noves obres, creades també en motiu del 8M els anys 2021 i 2022.

Per donar ressò a la iniciativa es va fer una presentació en format de taula rodona amb les artistes, un portal web (www.donesillustres.com), instal·lacions visuals a l’espai urbà, una exposició i l’edició d’un miler de jocs de postals amb les imatges i les biografies de les dones protagonistes. Ara, el projecte continua creixent i es reestrena l’exposició de les il·lustracions en motiu de La Setmana dels Rahola 2022. Cadascun dels plafons inclou la biografia tant del personatge com de l’artista, i la mostra forma ara part del catàleg d’exposicions itinerants que ofereix la Diputació de Girona a ajuntaments, associacions i altres entitats sense ànim de lucre; i ja té reserves per als mesos de març, abril, maig, juliol i novembre d’enguany (www.ddgi.cat/exposicions).

En el projecte inicial Marta Bellvehí va retratar Marielle Franco; Bruna Valls, Simone de Beauvoir; Cristina Culubret, Virginia Woolf; Anna Grimal, Hedy Lamarr; Roser Matas, Clara Campoamor; Nirvana Jiménez, Kathy Switzer; Marisa Martínez, Mari Pepa Colomer; Joana Santamans, Malala Yousafzai; Olga Capdevila, Judith Butler, i XuxuLanstrum, Mercè Rodoreda. L’any 2021 es va ampliar amb els retrat de Lynn Mrgulis, de la mà de Gemma Quevedo i Mae Jemison, segons Carmela Maracas. Enguany la col·lecció s’amplia amb l’escriptora afganesa instal·lada a Catalunya, Nadia Ghulam, il·lustrada per Amaia Arrazola; i les nord-americanes Marsha P. Johnson i Sylvia Rivera, considerades dues de les activistes més importants del moviment LGTBI, retratades des de l’òptica d’Arantxa Recio Parra / H A R S A.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

LO MÉS POPULAR

Els Mossos d’Esquadra i la Policia Local de Castell-Platja d’Aro detenen dos homes per cinc robatoris a interior de vehicles amb inhibidors

Utilitzaven un inhibidor de freqüències per a evitar que els propietaris tanquessin correctament els turismes

Sant Feliu de Guíxols celebra la vuitena edició de la Fira del Conte “Explica’m”

 Aquest 2023 ve carregat de propostes, una vintena, adreçades a tota la família, especialment als més menuts. Serà dels dies 9 a...

Dia Mundial sense Tabac

A Catalunya, 24.335 persones han iniciat tractament farmacològic per deixar de fumar entre el febrer i l'abril d'enguany

Agenda juny 2023 Santa Cristina d’Aro

JUNY Dijous 1 PRIMAVERA A L’ESPAI - Audició final de curs Escola Municipal de Música -...

COMENTARIS