Inici Actualitat L’EXPOSICIÓ “DONES IL.LUSTRES, DONES IL.LUSTRADORES”

L’EXPOSICIÓ “DONES IL.LUSTRES, DONES IL.LUSTRADORES”

ES REESTRENA A “LA SETMANA DELS RAHOLA” I ESDEVÉ MOSTRA ITINERANT DE LA DIPUTACIÓ DE GIRONA

El projecte va ser guardonat com a millor iniciativa institucional dels Premis Carles Rahola

El cicle d’activitats vinculades al periodisme i a la comunicació La Setmana dels Rahola, que organitzen des de fa 10 anys la Diputació de Girona i la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes, inclou enguany la mostra Dones il·lustres, dones il·lustradores, produïda per l’Ajuntament de Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró. Es pot veure fins al 28 de febrer a la biblioteca pública de Girona Carles Rahola (dilluns-divendres 10-20 h · dissabtes 10-14 h). Altres activitats d’enguany són una exposició de fotoperiodisme a la Casa de Cultura de Girona, o les converses amb Jordi Basté (El Món a RAC1); Patrícia Plaja (portaveu del Govern de la Generalitat); o Tomàs Molina (meteoròleg de Televisió de Catalunya). El lliurament de premis de comunicació local serà el 24 de febrer a l’Auditori de Girona, en un acte presentat per Marc Giró (www.premiscarlesrahola.cat).

Justament, el projecte Dones il·lustres, dones il·lustradores, va guanyar en la darrera edició el guardó a la millor iniciativa institucional 2021 dels Premis de Comunicació Local Carles Rahola, una proposta que va néixer a l’entorn de la jornada del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, l’any 2020 a Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró. Llavors deu il·lustradores professionals van retratar, seguint el seu propi estil, deu dones referents per les aportacions que han fet en coneixements, reivindicacions o lluites socials i que, malgrat els intents de fer-les invisibles, han estat pioneres en els respectius camps. Posteriorment el catàleg s’ha ampliat amb quatre noves obres, creades també en motiu del 8M els anys 2021 i 2022.

Per donar ressò a la iniciativa es va fer una presentació en format de taula rodona amb les artistes, un portal web (www.donesillustres.com), instal·lacions visuals a l’espai urbà, una exposició i l’edició d’un miler de jocs de postals amb les imatges i les biografies de les dones protagonistes. Ara, el projecte continua creixent i es reestrena l’exposició de les il·lustracions en motiu de La Setmana dels Rahola 2022. Cadascun dels plafons inclou la biografia tant del personatge com de l’artista, i la mostra forma ara part del catàleg d’exposicions itinerants que ofereix la Diputació de Girona a ajuntaments, associacions i altres entitats sense ànim de lucre; i ja té reserves per als mesos de març, abril, maig, juliol i novembre d’enguany (www.ddgi.cat/exposicions).

En el projecte inicial Marta Bellvehí va retratar Marielle Franco; Bruna Valls, Simone de Beauvoir; Cristina Culubret, Virginia Woolf; Anna Grimal, Hedy Lamarr; Roser Matas, Clara Campoamor; Nirvana Jiménez, Kathy Switzer; Marisa Martínez, Mari Pepa Colomer; Joana Santamans, Malala Yousafzai; Olga Capdevila, Judith Butler, i XuxuLanstrum, Mercè Rodoreda. L’any 2021 es va ampliar amb els retrat de Lynn Mrgulis, de la mà de Gemma Quevedo i Mae Jemison, segons Carmela Maracas. Enguany la col·lecció s’amplia amb l’escriptora afganesa instal·lada a Catalunya, Nadia Ghulam, il·lustrada per Amaia Arrazola; i les nord-americanes Marsha P. Johnson i Sylvia Rivera, considerades dues de les activistes més importants del moviment LGTBI, retratades des de l’òptica d’Arantxa Recio Parra / H A R S A.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

LO MÉS POPULAR

Edicte d’aprovació definitiva d’un projecte d’obres

Expedient núm. 66102018000002 / aps Per acord de Ple, adoptat en la sessió del dia 26 de gener de...

Domini nord-americà en l’edició més internacional dela VolCAT Platja d’Aro

Una jornada on es decidia tot. Cames cansades del primer esforç de l´any. Haver-se recuperat era clau per rendir al màxim a...

Junts denúncia Motas al CAC per apropiació dels mitjans públics

La Llei reguladora de les bases del règim local i l’Estatut d’Autonomia de Catalunya estableixen el principi de pluralisme, els drets de...

L’abocador de Solius actuarà com a planta de transferència

La Generalitat i els ajuntaments usuaris del dipòsit controlat de Solius han acordat que l'abocador passi a ser una planta de transferència,...

COMENTARIS