- Advertisement -
Inici Actualitat Amb motiu del Dia Mundial Contra el Càncer – 4 de febrer

Amb motiu del Dia Mundial Contra el Càncer – 4 de febrer

  • El 42% de les comunitats autònomes no protegeix a la població del fum del tabac i més del 90% de les comunitats no té atenció psicològica especialitzada o és insuficient.
  • Entre despeses directes i indirectes el càncer provoca un cost econòmic al 41% de les famílies superior a 10.000 € i quasi 30.000 persones diagnosticades podrien no assumir aquestes despeses per la seva situació de vulnerabilitat laboral
  • 100.000 persones són diagnosticades cada any amb tumors la supervivència dels quals és baixa o està estancada, per la qual cosa, no tenen les mateixes oportunitats de superar el càncer
  • A Catalunya el codi postal afecta més que el codi genètic a l’hora de fer front al càncer, hi ha una part de la població que no té les mateixes oportunitats de prevenir i viure amb càncer depèn on visqui.

Amb motiu del Dia Mundial Contra el Càncer que es commemora cada 4 de febrer, l’Associació Contra el Càncer ha publicat el primer informe sobre la inequitat del càncer a Espanya amb l’objectiu d’assenyalar les desigualtats que agreuja el càncer. Aquesta presentació ha tingut lloc a l’esdeveniment que l’associació ha celebrat a l’Espai COMO a Madrid presidit per Sa Majestat La Reina, presidenta d’Honor amb caràcter permanent de l’Associació Contra el Càncer i de la Fundació Científica de l’associació, i amb la presència de la ministra de Sanitat, Carolina Darias.

L’Associació ha recordat que no totes les persones són iguals davant del càncer. Durant l’esdeveniment 3 pacients de càncer i un familiar han exemplificat algunes de les desigualtats que agreugen en uns casos i en altres, provoquen càncer.

El càncer a Catalunya

El càncer és igual per a tots, però no tots són iguals davant del càncer. A Catalunya, els pacients de càncer i familiars s’enfronten a desigualtats que tenen a veure amb l’accés a entorns saludables, al diagnòstic precoç i les cures pal·liatives.

El codi postal afecta més que el codi genètic a l’hora de fer front al càncer, hi ha una part de la població que no té les mateixes oportunitats de prevenir i viure amb càncer depèn on visqui.

La Glòria Martínez, pacient diagnosticada de càncer de mama dues vegades i resident a la Vall d’Aran, ha mostrat com es viu el càncer en l’àmbit rural, “ser-hi al medi rural és difícil, ja que qualsevol cosa que has de fer t’has de desplaçar. A nivell de família és complicat perquè has de conciliar els viatges, les intervencions, tu estàs fora i la teva família a casa. A nivell familiar i econòmic és complicat, és més fàcil si estàs en una ciutat”.

Barcelona compta amb 6 o més unitats de radioteràpia, mentre que Tarragona, Lleida i Girona només tenen una.

El consum de tabac és el principal factor de risc per tenir càncer de pulmó. A Catalunya 1.335.494 persones fumen cada dia, el que suposa un 21% de la població de més de 15 anys. El gradient social s’aprecia en el consum de tabac diari si mirem la classe social de la persona consumidora, el consum es duplica al passar de persones directores i gerents a treballadores no qualificades. Per una altra banda, el consum de tabac en adolescents continua sent preocupant, un 24,9% de joves de 14 a 18 anys han consumit tabac l’últim mes a Catalunya.

Pel que fa a l’exposició del fum del tabac en espais tancats, a Catalunya la dada és un 5% de persones amb exposició diària. En aquest cas el gradient social s’aplica amb major intensitat, depenent de la classe social de la persona es triplica l’exposició. Catalunya actualment compta amb iniciatives no sancionadores per a protegir diferents espais sense fum, a diferència d’altres comunitats que no tenen iniciatives o tenen iniciatives reguladores sancionadores.

Tot i que la cobertura del programa de cribratge de càncer de còlon, que a Catalunya és del 100%, hi ha un 57% de la població entre 50 i 69 anys que mai s’ha realitzat una prova de sang oculta en femta. Un 45% de les persones en la franja d’edat objectiva han participat en el programa de cribratge de còlon mitjançant aquesta prova. La participació minva en les persones d’estrats socioeconòmics més baixos.

La primera condició perquè una persona malalta estigui ben atesa és disposar de serveis sanitaris que prestin l’assistència que necessita, com per exemple les unitats de cures pal·liatives. Segons l’Associació Europea de Cures Pal·liatives el número òptim de recursos especialitzats de cures pal·liatives per una atenció adequada és de 2 per cada 100.000 habitants, a Catalunya hi ha 0,86 per cada 100.000 habitants. A més de disposar d’unitats de cures pal·liatives especialitzades en la proporció recomanada, és necessari que aquesta atenció arribi a totes les persones susceptibles de necessitar-la.

El càncer a Espanya

Segons l’informe publicat hi ha desigualtats que tenen a veure amb entorns saludables, al diagnòstic precoç, a tractaments com l’atenció psicològica i les cures pal·liatives i a la recerca, influint en les desigualtats l’aspecte socioeconòmic. Per exemple, el codi postal afecta més el codi genètic a l’hora de fer front al càncer, hi ha una part de la població que no té les mateixes oportunitats de prevenir i detectar precoçment el càncer depenent d’on visqui. Actualment, hi ha set comunitats autònomes que no han aconseguit que tota la seva població de risc (50 a 59 anys) tingui accés a un programa de cribratge colorectal. A més, el 42% de les comunitats no protegeix a la població del fum del tabac, responsable del 30% dels casos de càncer. S’ha de tenir en compte que, quasi el 43% dels menors de 12 anys estan exposats al fum del tabac en espais públics.

Respecte a les cures pal·liatives, Espanya està a la cua de les ràtios recomanades amb 0,6 unitats per cada 100.000 habitants – segons l’Associació Europea de Cures Pal·liatives, per una adequada atenció es necessiten 2 unitats per cada 100.000 habitants, una domiciliaria i una altra hospitalària- sent la mitja europea del 0,8 unitats per cada 100.000 habitants. A més, si es posa la mirada a escala regional, en aquest aspecte també existeix inequitat, doncs, comunitats autònomes com La Rioja o Illes Canàries estan significativament per sota de 0,32 i 0,40 unitats per cada 100.000 habitants.

Per una altra part, el nivell socioeconòmic és un factor de desigualtat en el càncer, entre despeses directes i indirectes, el càncer provoca un cost econòmic al 41% de les famílies superior als 10.000 € durant la malaltia. Aquestes despeses podrien ser inassolibles per prop de les 30.000 persones que són diagnosticades de càncer i estan en situació de vulnerabilitat laboral, ja que, estan a l’atur, són autònomes o el seu salari es troba per sota del Salari Mínim Interprofessional. El percentatge de dones el salari de les quals està per sota del Salari Mínim és el doble que el dels homes.

La recerca és clau per augmentar la supervivència. Impulsar-la i garantir l’accés dels pacients als resultats és una prioritat per l’associació amb l’objectiu d’aconseguir el 70% de supervivència mitja l’any 2030. En aquest sentit, cada any a Espanya 100.000 persones són diagnosticades amb un tipus de tumor la supervivència del qual és baixa o està estancada i necessita més recerca.

Les solucions per fer front la inequitat

L’Associació, a més d’assenyalar aquestes desigualtats, treballa en dos plans complementaris amb la finalitat de corregir-les. Un és el que es realitza amb col·laboració amb altres entitats i Administracions, l’altre el que es realitza amb la població. L’associació treballa, amb els recursos que proporciona la societat, per mitigar i pal·liar les necessitats de pacients i familiars; per informar a la població sobre com prevenir i detectar precoçment el càncer; i per impulsar la recerca, que és clau per a la supervivència. A més l’entitat està potenciant l’atenció digital i el voluntariat perquè tota la població que ho necessiti visqui on visqui, tingui o no tingui capacitats de desplaçar-se, pugui comptar amb els nostres serveis.

Iguals?, una campanya per mostrar les desigualtats

A través de la campanya Iguals?, es mostra a la societat les desigualtats que existeixen actualment a l’hora d’afrontar el càncer, bé per a prevenir-lo, viure amb ell o accedir als resultats de recerca, conscienciant que no tothom és igual davant la malaltia. La campanya se centra a assenyalar tres línies d’inequitat: el codi postal afecta més que el codi genètic, la targeta de crèdit afecta més que la sanitària a l’hora de fer front al càncer i la necessitat d’investigar més aquells tumors amb la supervivència baixa o estancada.

A més de conscienciar, amb aquesta campanya es vol fer una crida a la societat a través de l’Acord Contra el Càncer per aconseguir assoliments que millorin la qualitat de vida de pacients amb càncer i les seves famílies. Més de 69.000 persones i 26 entitats socials públiques i privades han signat aquest acord al qual, la gent encara es pot continuar unint en aquest enllaç https://acuerdocontraelcancer.com/

L’Associació Contra el Càncer, 68 anys d’experiència en la lluita contra el càncer

L’Associació Contra el Càncer és l’entitat de referència en la lluita contra el càncer des de fa 68 anys. Dedica els seus esforços a mostrar la realitat del càncer a Catalunya, detectar àrees de millora i posar en marxa un procés de transformació social que permeti corregir-les per obtenir un abordatge del càncer integral i multidisciplinari.

Forma part del seu ADN estar al costat de les persones, pel que el seu treball s’orienta a ajudar-les a prevenir el càncer; estar amb elles i les seves famílies durant el procés de la malaltia si se li diagnostica; i millorar el seu futur amb l’impuls de la investigació oncològica.

En aquest sentit, a través de la seva Fundació Científica, l’Associació aglutina la demanda social d’investigació contra el càncer, finançant per concurs públic programes d’investigació científica oncològica de qualitat. A dia d’avui, és l’entitat social i privada que més fons destina a investigar el càncer: a Catalunya, ha invertit 28,8M€ en 106 projectes d’investigació.

Integra a pacients, familiars, persones voluntàries i professionals que treballen units per prevenir, sensibilitzar, acompanyar a les persones afectades i finançar projectes d’investigació oncològica que permetran un millor diagnòstic i tractament del càncer. A Girona, l’Associació Contra el Càncer està estructurada en 38 delegacions locals, compta amb més de 178 persones voluntàries, 4.536 socis i sòcies i 14 professionals.

Durant el 2020 l’Associació Contra el Càncer a Girona ha atès 993 persones afectades per la malaltia. 

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

LO MÉS POPULAR

Els Mossos d’Esquadra i la Policia Local de Castell-Platja d’Aro detenen dos homes per cinc robatoris a interior de vehicles amb inhibidors

Utilitzaven un inhibidor de freqüències per a evitar que els propietaris tanquessin correctament els turismes

Sant Feliu de Guíxols celebra la vuitena edició de la Fira del Conte “Explica’m”

 Aquest 2023 ve carregat de propostes, una vintena, adreçades a tota la família, especialment als més menuts. Serà dels dies 9 a...

Dia Mundial sense Tabac

A Catalunya, 24.335 persones han iniciat tractament farmacològic per deixar de fumar entre el febrer i l'abril d'enguany

Agenda juny 2023 Santa Cristina d’Aro

JUNY Dijous 1 PRIMAVERA A L’ESPAI - Audició final de curs Escola Municipal de Música -...

COMENTARIS