Inici Actualitat EXCAVACIÓ AL JACIMENT IBÈRIC DEL PUIG DE SERRA DEL REI

EXCAVACIÓ AL JACIMENT IBÈRIC DEL PUIG DE SERRA DEL REI

Es tracta de la primera vegada que s’excava un jaciment ibèric en el terme municipal de Tossa de Mar

Durant el mes de setembre de 2021 s’ha portat a terme una excavació arqueològica en el jaciment ibèric del Puig de Serra del Rei, amb la participació dels arqueòlegs Jordi Merino Serra i Anna Vargas Coll.

La intervenció ha estat promoguda i finançada per l’Associació Obreria de Sant Isidre de la Capella de Sant Benet de Tossa de Mar, una entitat cultural sense ànim de lucre que treballa per a la conservació i la difusió del patrimoni tossenc. A més de la celebració dels aplecs dels sants a la capella i de les publicacions monogràfiques d’història local, l’Associació ha dut a terme diverses campanyes d’excavacions arqueològiques. Les darreres han estat a l’església de Vilademont, que es van portar a terme durant l’any 2018, i al Mas Bendrich, durant els anys 2020 i 2021. A la pàgina web de l’associació es pot trobar diversa informació sobre les diferents activitats.

https://sites.google.com/view/associacio-santisidre-tossa/inici?authuser=0

La intervenció ha permès documentar una estructura rectangular de gairebé 15 metres de llargada i 4 d’amplada, dividida en dos àmbits. Al sud, hi hauria l’espai d’habitació, amb una superfície d’uns 18 metres quadrats i entrada a migdia, per aprofitar al màxim la llum i l’escalfor del sol. Al nord, hi ha un segon espai, de 23 metres quadrats i entrada a ponent, que correspondria a un magatzem o tancat pel bestiar. En aquest espai, a la part central de l’habitació s’ha localitzar una petita estructura que podria ser el fonament per a un pilar de fusta.

L’estructura de la construcció és senzilla. Hi ha una basament fet de pedres de grans dimensions, sense treballar i lligades amb argila. Per a la construcció d’aquest mur  primer es va obrir una rasa de fonamentació per donar-li més consistència. Al damunt, hi hauria un mur de tapia (argila barrejada amb palla i elements vegetals) de la que s’han conservat uns quants fragments. La coberta, que no s’ha documentat, estaria feta amb elements vegetals i possiblement una capa d’argila, per donar-li més impermeabilitat.

El material arqueològic recollit no és massa abundós, i permet situar el jaciment en els segles III i II aC.

Es coneix l’existència de dos poblats a Tossa, un situat a la Vila Vella, on es varen excavar unes sitges als anys seixanta del segle passat, i un altre a l’Agulla de Pola, on s’han efectuat diverses troballes de materials ibèrics. També es coneixen altres jaciments ibèrics situats en el terme com per exemple el del Puig dels Brucs de Sant Benet on s’han efectuat troballes de material ibèric en superfície,… Cap d’ells ha estat excavat.

La intervenció al Puig de Serra del Rei ha estat molt interessant per dos motius. El primer, perquè és la primera vegada que s’excava un jaciment d’època ibèrica a Tossa de Mar. El segon, perquè el tipus de jaciment excavat, un petit assentament o “casa de pagès ibèrica” isolat, és molt poc habitual a les nostres comarques.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

LO MÉS POPULAR

L’OPERATIU D’ESTIU 2022 DE LA POLICIA LOCAL DE CASTELL D’ARO, PLATJA D’ARO I S’AGARÓ REALITZA 4.000 ACTUACIONS ENTRE EL 23 DE JUNY I L’11...

Es redueix el nombre de robatoris tant a domicilis com en establiments comercials Un cop finalitzat l’operatiu especial d’estiu...

Èxit de convocatòria al segon Festival “D’Aquí” de Sant Feliu de Guíxols

El Festival aposta pel talent de casa, i tots els participants (música, gastronomia, comerç) han de ser de Sant FeliuTots els dies,...

La demanda de lloguer d’habitatge es duplica en 13 anys al Baix Empordà

La demanda de lloguer d'habitatge en 13 anys al Baix Empordà s'ha duplicat. A més, la mitjana de preu del contracte de...

El CAP de Platja d’Aro recupera l’horari d’hivern

No s’ofereix atenció mèdica entre les vuit del vespre i les vuitdel matí des de l’11 de setembre, el Centre d’Atenció Primària...

COMENTARIS