Inici Actualitat Arrenca l’exposició “Artistes i artesanes de Tossa” al Museu de la ...

Arrenca l’exposició “Artistes i artesanes de Tossa” al Museu de la Dona

  • Durant aquest estiu, 12 dones de la població mostren peces de diferents disciplines

A partir de diumenge, 12 dones de Tossa exposen la seva obra a la tercera planta del Museu de la Dona (Can Ganga). L’àrea d’Igualtat, que gestiona el museu, ha cedit aquest espai per donar visibilitat a la inquietud creativa de dones que aprofiten el seu temps lliure per desenvolupar la seva habilitat en diferents disciplines artístiques i d’artesania. El tret comú d’aquestes expositores és que són professionals de diferents àmbits, aficionades a crear obres o objectes per expressar sentiments,  idees i emocions, però, en la majoria de casos, sense que hi hagi una finalitat comercial darrera.

En aquest espai es pot trobar, entre altres, escultures, quadres pintats amb aquarel·les, amb la tècnica de Gyotaku o fets amb pedres, patchworks, confecció, plats Decoupage o treballs amb fusta.

Segons Eva Barnés, regidora d’Igualtat, “no volem que el Museu de la Dona es quedi només amb el passat, volem mostrar també el present i ens ha semblat que la millor manera era començar amb l’expressió artística de les dones, una disciplina que les ha invisibilitzat molt al llarg de la història”.

La tercera planta del Museu de la Dona ha d’acollir a partir del 2023 el relat etnogràfic del paper decisiu que van tenir les dones de Tossa acollint el turisme a partir dels anys 50. Fins aquella data, s’aprofitarà aquesta zona per a activitats diverses que tinguin com a base la visibilitat i participació de les dones de Tossa del present.

A més d’aquesta iniciativa, el Museu de la Dona ha estrenat la planta baixa “Ses dones d’en marc” i “Ses dones d’en terra” amb el relat etnogràfic digitalitzat sobre els oficis relacionats amb el mar i el camp que exercien les dones abans de l’arribada del turisme a Tossa.

També cada divendres a les 19:00 h, prèvia inscripció a l’Oficina de Turisme, el Museu de la Dona ofereix una visita guiada a peu, que porta per nom “Tossa amb ulls de dona”, i mostra, des d’alguns dels seus indrets i monuments més emblemàtics, les costums i tradicions de Tossa, tenint sempre com a fil conductor la singular mirada de dones que han marcat la història del poble.

Museu de la Dona (Can Ganga)

La finca de Can Ganga és propietat de l’Ajuntament des de principis dels 2000. La casa, també coneguda com a Can Leandro, és una de les primeres edificacions que es van establir fora muralla el segle XVI, a la banda de  llevant del barri de Sa Roqueta. En el seu interior encara es conserva una fresquera excavada en la roca viva. També es conserva a la façana una  matacana i un portal rodó dovellat, que és un dels més ben conservats del municipi.

Actualment, ja hi ha dues plantes equipades (de les tres de l’edifici) que repassen el paper de la dona al poble abans de la irrupció del turisme. Entre el 2021 i el 2022 s’ ampliarà la mostra amb “La cuina i ses feines quotidianes” i “Sa dona i ses devocions”. Finalment, durant els anys 2022 i 2023, l’exposició quedarà enllestida amb el paper decisiu que van tenir les dones acollint el turisme, una activitat econòmica que va permetre Tossa sortir de la difícil postguerra i que s’ha mantingut fins l’actualitat.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Advertisment -

LO MÉS POPULAR

Artiflora de Platja d’Aro revalida el Premi d’Or de millor garden de l’Estat, Portugal i Andorra 2021

El passat 5 d’octubre, coincidint amb el 50è aniversari de la fira d’Iberflora a València, la fira per a professionals del sector...

Castell-Platja d’Aro participa en el programa 30 Plus que subvenciona la inserció laboral en el Baix Empordà

La sisena edició del Programa 30 Plus permetrà portar a terme 60 insercions laborals subvencionades en empreses del Baix Empordà. Això són...

L’Associació Esportiva de Pesca Marítima de Sant Feliu de Guíxols, campiona d’Espanya de curricà coster

El passat 9 d’octubre, l’Associació Esportiva de Pesca Marítima de Sant Feliu de Guíxols va celebrar el XVI Campionat d’Espanya de Curricà Coster a la...

Ja tenim projecte guanyador dels pressupostos participatius

Aquesta proposta ha rebut el 33,7% de les votacions, un total de 310 vots. El cost del projecte,...

COMENTARIS