- Advertisement -
Inici Actualitat La Diputació de Girona publica dins la col·lecció «Josep Pla» el llibre...

La Diputació de Girona publica dins la col·lecció «Josep Pla» el llibre Sant Feliu de la Costa Brava de Gaziel

  • La presentació del llibre tindrà lloc el proper divendres 18 de juny, a la sala Abat Panyelles del monestir de Sant Feliu de Guíxols a les 18 h.

La Diputació de Girona acaba de publicar dins la col·lecció «Josep Pla» (volum número 47) l’obra Sant Feliu de la Costa Brava, d’Agustí Calvet, Gaziel. Es tracta d’una reedició de l’obra de Gaziel publicada originàriament el 1963, de la qual ha tingut cura l’escriptor Lluís-Anton Baulenas, que també ha prologat el llibre.

Gaziel(Sant Feliu de Guíxols, 1887 – Barcelona, 1964) va ser un dels grans periodistes europeus de la primera meitat del segle xx. Va desenvolupar una intensa i important tasca periodística, publicant articles a La Veu de Catalunya i a La Vanguardia, diari del qual va ser director entre 1920 i 1936.

De tarannà conservador, catalanista i antifranquista, va desenvolupar una obra personal en què el rigor intel·lectual sempre despuntava, encara que fos per parlar de la pròpia experiència, com ara a Tots els camins duen a Roma, llibre de memòries publicat per l’editorial Aedos el 1958, o Meditacions en el desert, dietari de 1946 a 1953 publicat pòstumament per Edicions Catalanes de París el 1974, i reeditat per La Magrana el 2010, i per L’Altra, el 2018.

Home de conviccions inalterables, que el van dur a l’exili el 1936 i, en retornar el 1940, a ser jutjat pels tribunals franquistes, va vincular estretament la seva obra als tres valors que per a ell eren essencials, i que havia resumit així: «la nostra terra, la nostra gent, la nostra parla».

La presentació del llibre tindrà lloc el proper divendres 18 de juny, a la sala Abat Panyelles del monestir de Sant Feliu de Guíxols a les 18 h. A l’acte, hi seran presents el vicepresident segon de la Diputació de Girona, Albert Piñeira; l’alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas; el director de la col·lecció, Joan Lluís-Lluís; el curador de l’edició, Lluís-Anton Baulenas, i Luis Calvet, net de Gaziel.

El llibre

No cal veure en Sant Feliu de la Costa Brava un exercici de nostàlgia en forma de monografia. Aquest text de Gaziel sobre la seva vila nadiua és un intent reeixit d’emprar el rigor periodístic que sempre va caracteritzar-lo en la descripció dels efectes del pas del temps en un paisatge donat, tan natural com humà. Gaziel, en aquest retrat, sovint sensible, sempre precís, d’un món del qual pressent l’esvaïment, acumula informacions històriques i culturals per deixar constància del poc temps que ens és donat per descriure el nostre entorn. Però, com diu Lluís-Anton Baulenas al pròleg, «Golafre de vida, no enyora el que no ha viscut durant el seu període vital, sinó el que li hauria agradat viure, d’aquí quaranta mil anys, d’aquí dos-cents mil anys».

El llibre va ser publicat originàriament l’any 1963 per l’editorial Aedos. Amb aquesta reedició, segons Baulenas, «tenim l’oportunitat de jutjar sense distorsions ideològiques el seu valor literari. La seva manera d’encaixar la realitat del món és clarivident».

En el mateix pròleg, Baulenas afirma que el llibre «és d’una contemporaneïtat esfereïdora, gairebé sorgida d’un encanteri». I és que potser el seu valor més important rau en el fet que Gaziel formula i anuncia la destrucció del territori. I el fet d’explicar-ho en una data tan primerenca «és impressionant perquè sorgeix del convenciment intern que tot és fruit d’un guany purament especulatiu i que no aportarà res al progrés del seu poble i de la Costa Brava».

La col·lecció «Josep Pla». La col·lecció «Josep Pla» es va crear l’any 1986 amb l’objectiu de constituir una biblioteca de treballs literaris i periodístics d’autors gironins en format d’antologies i assaigs. Al llarg de tots els números publicats, hi ha dues etapes diferenciades: un primer període, comprès entre els anys 1986 i 2008, en què es publiquen vint-i-un títols, i una segona etapa, iniciada l’any 2008 amb el nomenament de Lluís Muntada com a director i la creació d’un consell extern d’assessorament, en la qual s’han editat vint títols més. En aquesta segona etapa, la col·lecció s’orienta, per una banda, a la recuperació d’obres literàries ja exhaurides o descatalogades, i per l’altra, a l’edició de materials literaris que, per les seves condicions específiques, difícilment són atesos pel mercat editorial. En aquesta segona etapa, s’han reeditat obres de referència de les lletres gironines, com els dos volums de les Memòries d’Aurora Bertrana; Climent, de Fages de Climent, i Sang nova, de Marian Vayreda, entre d’altres.

El 2018 la Diputació va convocar un concurs públic per adjudicar el servei de direcció de la col·lecció «Josep Pla», que va guanyar l’escriptor nord-català Joan-Lluís Lluís, sota la batuta del qual s’han publicat els llibres: Clàssics revisitats, de Vicenç Pagès Jordà; Les paraules i les coses, selecció d’escrits de Josep Maria Capdevila; Camí de ronda, de Jordi (Nif) Arbonès; Avui us parlaré: Conferències (1930-1967), d’Aurora Bertrana amb edició d’Adriana Bàrcia, i el darrer volum, Créixer i esperar: Obra crítica, de Joan Teixidor i Comas, amb edició de D. Sam Abrams.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

LO MÉS POPULAR

Els Mossos d’Esquadra i la Policia Local de Castell-Platja d’Aro detenen dos homes per cinc robatoris a interior de vehicles amb inhibidors

Utilitzaven un inhibidor de freqüències per a evitar que els propietaris tanquessin correctament els turismes

Sant Feliu de Guíxols celebra la vuitena edició de la Fira del Conte “Explica’m”

 Aquest 2023 ve carregat de propostes, una vintena, adreçades a tota la família, especialment als més menuts. Serà dels dies 9 a...

Dia Mundial sense Tabac

A Catalunya, 24.335 persones han iniciat tractament farmacològic per deixar de fumar entre el febrer i l'abril d'enguany

Agenda juny 2023 Santa Cristina d’Aro

JUNY Dijous 1 PRIMAVERA A L’ESPAI - Audició final de curs Escola Municipal de Música -...

COMENTARIS