- Advertisement -
Inici Uncategorized El Consell Comarcal impulsa un pla dirigit al col·lectiu LGTBI del Baix...

El Consell Comarcal impulsa un pla dirigit al col·lectiu LGTBI del Baix Empordà

S’ha dut a terme una diagnosi per detectar les desigualtats, les necessitats existents i les oportunitats d’implementació de polítiques LGTBI i s’ha creat un full de ruta

Aquest dimarts s’ha presentat al Consell Comarcal les conclusions de la Diagnosi emmarcada en el Pla comarcal per a la diversitat afectiva, sexual i de gènere del Baix Empordà. Aquest és un instrument per garantir els drets de les persones lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals (LGTBI) i per a l’elimi­nació de les desigualtats i violències que es deriven de l’orientació sexual, la identitat de gènere i les diferèn­cies en el desenvolupament sexual (LGTBI-fòbia).

A la sessió, que es va desenvolupar, a la Sala de Plens del Consell Comarcal, hi van participar una desena de treballadors i treballadores del Consell de diferents àrees. Mitjançant dinàmiques de treball es van posar sobre la taula conceptes com sexili (Termcat: obligació que sent una persona del col·lectiu LGBT de marxar a un altre lloc de residència per poder viure de manera lliure i oberta la mateixa orientació sexual o identitat de gènere), cissexualitat (Institut d’Estudis Catalans: persones que se senten del sexe al qual pertanyen biològicament) i situacions que se’n deriven, entre altres situacions quotidianes i ha estat el punt de partida per la sistematització de les mesures i les accions a incloure en el futur Pla Comarcal.

La Diagnosi

A la comarca del Baix Empordà és la primera vegada que s’impulsa un Pla comarcal per la diversitat afectiva, sexual i de gènere. Aquest marc ha permès iniciar un procés de reflexió i anàlisi compartida entre personal tècnic i polític del Consell Comarcal del Baix Empordà i dels municipis de la comarca i ciutadania (a títol individual i organitzada).

El Pla s’articula a partir d’una diagnosi i d’un disseny d’accions –per dur a terme des de diferents àmbits d’actuació comarcal– que facin possible desplegar la Llei 11/2014, de 10 d’octubre. Aquesta Llei va ser aprovada al Parlament de Catalunya per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per erradicar l’homofòbia i la transfòbia.

El procés ha generat un coneixement col·lectiu sobre les sensibilitats i posicionaments respecte de la diversitat afectiva, sexual i de gènere del conjunt de la ciutadania, les necessitats específiques de les persones amb desenvolupaments sexuals, identitats i expressions de gènere i sexualitats dissidents i respecte de les iniciatives promogudes fins al moment.

El full de ruta

Per poder desenvolupar el Pla, s’han creat quatre comissions: Comissió SAI’s Comarcal (formada pels Serveis d’Atenció Integral LGBTI+ (SAI’s) de la Comarca) per definir les línies de treball a curt, mitjà i llarg termini i que segueixen el desenvolupament del marc normatiu; Comissió d’Igualtat Política necessària per al compromís des de les diferents Administracions i municipis;

Comissió Comarcal LGBTI+ formada pels tècnics del Consell Comarcal que des d’una mirada integral, transversal i sistemàtica possibiliti la promoció de la igualtat i la no discriminació de les persones LGTBI de la comarca; i una quarta, Comissió Tècnica Municipal LGBTI formada per tècnics municipals dels municipis que formen la comarca perquè des de la proximitat i coneixement del territori permeti la implementació de les diferents accions consensuades.

Altres accions

Coincidint amb la setmana del Dia Internacional de les Dones, el Consell Comarcal va presentar el passat dimecres dia 10 la Diagnosi del Pla d’Igualtat Intern del Consell Comarcal, és a dir, la situació en igualtat d’oportunitats de dones i homes en l’organització. A partir dels resultats d’aquesta anàlisi es realitzarà el disseny del pla, que incidirà en els àmbits on la diagnosi hagi detectat desigualtats.

També, i amb motiu del dia 31 de març Dia Internacional de la Visibilitat Trans, els Serveis d’Atenció Integral del Baix Empordà (Comarcal, Palafrugell i Sant Feliu de Guíxols), en col·laboració amb el grup BEtrans (grup de persones trans de la comarca) i l’Associació Emporderats (associació LGBTI comarcal), han organitzat accions per promoure la visibilitat del col·lectiu trans en l’àmbit comarcal. De forma destacable, s’estan pintant durant el mes de març diferents elements municipals amb els colors de la bandera trans com són bancs, passos de vianants, murals i blocs de formigó de diferents municipis, entre els quals Palafrugell, La Bisbal d’Empordà, Verges, Santa Cristina d’Aro, Palamós, Sant Feliu de Guíxols i Begur. Alhora també es farà una taula rodona virtual el dia 30 de març a les 18:30 h, anomenada “BEtrans. Ser trans al Baix Empordà”.

Totes aquestes accions s’emmarquen en la planificació d’accions coordinades dels SAIs, que aquest any es focalitzen especialment en el fet trans, donada l’especial vulnerabilitat i discriminació que poden afrontar les persones trans, i sota el finançament del servei d’igualtat de la Generalitat de Catalunya.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

LO MÉS POPULAR

Els Mossos d’Esquadra i la Policia Local de Castell-Platja d’Aro detenen dos homes per cinc robatoris a interior de vehicles amb inhibidors

Utilitzaven un inhibidor de freqüències per a evitar que els propietaris tanquessin correctament els turismes

Sant Feliu de Guíxols celebra la vuitena edició de la Fira del Conte “Explica’m”

 Aquest 2023 ve carregat de propostes, una vintena, adreçades a tota la família, especialment als més menuts. Serà dels dies 9 a...

Dia Mundial sense Tabac

A Catalunya, 24.335 persones han iniciat tractament farmacològic per deixar de fumar entre el febrer i l'abril d'enguany

Agenda juny 2023 Santa Cristina d’Aro

JUNY Dijous 1 PRIMAVERA A L’ESPAI - Audició final de curs Escola Municipal de Música -...

COMENTARIS