- Publicitat -
Inici Actualitat Unitat municipal davant la Covid-19

Unitat municipal davant la Covid-19

Els alcaldes de Sant Feliu de Guixols (Carles Motas) Santa Cristina d’Aro (M Lourdes Fuentes), Castell-Platja d’Aro-S’Agaró (Maurici Jiménez) i Calonge i Sant Antoni (Jordi Soler) volen tenir més poder de decisió en la gestió de la pandèmia, i entre altres mesures, demanen ser vistos com a una unitat. S’entendria com una mena d’àrea “metropolitana”, tal com s’especifica en la carta conjunta signada pels quatre alcaldes.


Tots quatre creuen que actuant de forma unitària, com una sola unitat territorial amb capacitat de decisió, es mostraran amb més eficàcia davant la pandèmia i la crisi econòmica que hi va associada. Ho han reclamat en una roda de premsa conjunta que s’ha celebrat el matí de divendres, 22 de gener, a la sala de plens del consistori guixolenc. Els batlles han posat de manifest la necessitat de prendre accions conjuntes per a revertir la situació sanitària i econòmica actuals.
Els quatre alcaldes han anunciat que enviaran una carta exposant aquests fets a la Generalitat i al govern de l’Estat.
Reclamen a l’Estat i la Generalitat ajudes urgents pels sectors afectats per la crisi de la Covid19. Es fa un front comú per demanar que siguin tractats com a única unitat territorial.
Les quatre localitats comparteixen un espai geogràfic, una realitat econòmica i uns vincles socials. El confinament municipal no té sentit en pobles que a la pràctica formen una unitat urbana i demogràfica.


Les poblacions demanen que s’adaptin les mesures a la realitat del territori, que se’ls tingui en compte a l’hora de prendre decisions i participar en la gestió directa de part dels fons europeus d’ajut a persones i empreses afectades per la Covid19.

Sant Feliu de Guíxols, Calonge i Sant Antoni, Castell-Platja d’Aro i Santa Cristina d’Aro, som quatre municipis de la Costa Brava Centre amb una població conjunta de prop de 50.000 habitants. Unes localitats que configurem una realitat econòmica de conjunt, amb sinèrgies en serveis i oferta d’activitats que ens configuren com a una “àrea metropolitana” a la costa de les comarques gironines.

Els quatre municipis compartim una realitat econòmica estructural on el principal motor és el sector serveis i les activitats que se’n deriven. Concretament, els sectors de la restauració, el comerç al detall, allotjament, oci i els serveis en general, que estan integrats majoritàriament per empreses familiars, autònoms i PIMES.

Som conscients que la crisi sanitària originada per la COVID-19 ens ha obligat, tant al sector públic com al sector privat i a la població en general, a fer front a una situació complexa i molt adversa. Ha suposat un gran esforç per poder donar continuïtat a l’activitat econòmica general de tots els municipis i als respectius negocis locals, que des del començament de la crisi sanitària no han pogut desenvolupar la seva activitat amb normalitat, afectant a centenars de famílies a qui es dona treball a tota la comarca.

Cal tenir present que la principal font d’ingressos d’aquests negocis locals venen derivats del flux de turistes de proximitat, dels visitants de caps de setmana de la demarcació de Girona, Barcelona i de la Catalunya Central, així com de les segones residències i dels veïns de pobles amb els que els diferents municipis nodrim gairebé de forma mancomunada amb serveis, accions de dinamització i activitats familiars, culturals, esportives i d’oci. Entre tots es crea una xarxa d’interacció vital entre pobles. La pandèmia ha agreujat encara més la situació socioeconòmica local dels nostres municipis, empresaris i veïns.

Per aquesta raó, com a ens locals que vetllem pel bon desenvolupament econòmic i social dels nostres municipis, i essent els que estem en primera línia de lluita contra la pandèmia en les accions d’atenció a les persones, famílies i empreses, vivim amb gran preocupació l’actual situació de confinament municipal i la definició d’accions i ajudes no territorialitzades.

Entenem que per frenar aquesta crisi s’han de prendre les mesures necessàries, però com a municipis en els quals la gran part de les famílies depenen directament d’aquestes activitats i del servei al visitant, i després de mesos on s’han acumulat greus afectacions i pèrdues, creiem convenient treballar plegats en un model de co-governança i co-decisió. Els municipis hem d’aportar la nostra mirada de territori en la presa de mesures, ser escoltats a l’hora de prendre decisions i treballar plegats per definir incentius i ajudes d’urgència amb mirada territorial, que siguin efectives per poder pal·liar aquesta situació i que puguin contribuir a garantir-ne la seva competitivitat i projecció.

Des dels ajuntaments de Sant Feliu de Guíxols, Calonge i Sant Antoni, Castell-Platja d’Aro i Santa Cristina d’Aro aquest darrer any 2020 hem activat accions pal·liatives i de reactivació, però les empreses i famílies de la població necessiten bonificacions impositives, reducció de quotes o aportacions, i ajudes ambla finalitat de reactivar i impulsar el sector comercial, de restauració, d’oci i de serveis, fomentar la competitivitat i evitar el seu tancament definitiu. Som conscients que l’esperada arribada dels Fons Europeus han de ser part de la solució, però aquests fons, així com d’altres ajudes, han de ser gestionats directament des de les administracions locals per poder encertar de ple en el seu bon fi i ser propers a les necessitats, accions i dinàmiques del propi territori.

Considerem que les implicacions del govern estatal i autonòmic són claus imprescindibles, i necessàriament han de ser coordinades per poder fer front a aquesta situació. Cal dissenyar plegats plans de rescat i d’ajuda concrets adaptats a la conjuntura real i específica de cada territori. Així doncs, necessitem urgentment un incentiu econòmic adaptat a la necessitat local i que arribi fàcilment a les nostres activitats econòmiques.

Per part nostra, des de les diferents corporacions continuarem oferint suport al teixit associatiu i a tots els negocis dels nostres municipis, vetllant perquè puguin seguir desenvolupant-se al  territori.

Esperem doncs poder comptar amb el vostre suport i seguir sumant les iniciatives públiques i privades que van sorgint i que són un valor més del nostre compromís com a administració i com a societat.

Ens posem a la vostra disposició, tant personalment com a través dels membres que formem els diferents equips de govern dels ajuntaments de Sant Feliu de Guíxols, Calonge i Sant Antoni, Castell-Platja d’Aro i Santa Cristina d’Aro

Ben atentament,

Mª Lourdes Fuentes i Faig

Alcaldessa de Santa Cristina d’Aro

Carles Motas i López

Alcalde de Sant Feliu de Guíxols

Jordi Soler i Casals

Alcalde de Calonge i Sant Antoni

Maurici Jiménez i Ruiz

Alcalde de Castell d’Aro, Platja d’Aro i s’Agaró

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

LO MÉS POPULAR

Els Mossos d’Esquadra i la Policia Local de Castell-Platja d’Aro detenen dos homes per cinc robatoris a interior de vehicles amb inhibidors

Utilitzaven un inhibidor de freqüències per a evitar que els propietaris tanquessin correctament els turismes

Sant Feliu de Guíxols celebra la vuitena edició de la Fira del Conte “Explica’m”

 Aquest 2023 ve carregat de propostes, una vintena, adreçades a tota la família, especialment als més menuts. Serà dels dies 9 a...

Dia Mundial sense Tabac

A Catalunya, 24.335 persones han iniciat tractament farmacològic per deixar de fumar entre el febrer i l'abril d'enguany

Agenda juny 2023 Santa Cristina d’Aro

JUNY Dijous 1 PRIMAVERA A L’ESPAI - Audició final de curs Escola Municipal de Música -...

COMENTARIS