Inici Salut Els hospitals de la Regió Sanitària de Girona comencen a desprogramar operacions...

Els hospitals de la Regió Sanitària de Girona comencen a desprogramar operacions no urgents davant l’augment de casos de COVID

La majoria dels centres hospitalaris gironins prioritzen les intervencions oncològiques i les urgents Hi ha 283 pacients ingressats amb coronavirus a la demarcació i 43 d'ells són crítics

Davant l’augment progressiu de casos de COVID-19 i amb la previsió que els ingressos hospitalaris també creixin, alguns hospitals de la Regió Sanitària de Girona han començat a prendre mesures per tal d’alliberar llits d’hospitalització i professionals que donin suport a l’atenció dels pacients. Segons les últimes dades, hi ha 283 persones amb coronavirus ingressades als hospitals gironins, 43 de les quals són crítics.

A l’Hospital Trueta de Girona no s’han pogut obrir els  quiròfans d’operacions programades de tarda que estava previst posar en marxa després de Nadal. Es tracta de quatre quiròfans que estaven operatius cada tarda de dilluns a dijous. Aquest tancament es fa en previsió a un increment de la pressió assistencial  per l’ingrés de pacients amb COVID, com ja s’ha començat a notar. No ha estat necessari desprogramar pacients perquè ja no s’havien  programat aquestes intervencions. Des de l’Hospital s’estan prioritzant totes les operacions quirúrgiques no ajornables, principalment oncològiques i urgents.

Pel que fa a l’Hospital de Calella, de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva (CSMS), també s’ha optat per prendre mesures davant l’augment de la pressió hospitalària. En el seu cas, s’han reduït les operacions no urgents que requereixen ingrés. Com en el cas del Trueta, es dona prioritat a les intervencions oncològiques i a tota l’activitat no ajornable que sigui urgent. El que sí que es manté oberta és la unitat de cirurgia sense ingrés.

A la Garrotxa, l’Hospital d’Olot ja va desprogramar la setmana passada les intervencions quirúrgiques amb ingrés i actualment es prioritzen aquelles que siguin urgents i oncològiques, mentre que la cirurgia sense ingrés es manté operativa.

Pel que fa a l’Hospital de Palamós, els quiròfans només estan operatius per a urgències i neoplàsies i hi ha entre un i dos quiròfans operatius per a intervencions que no requereixen ingrés hospitalari. L’hospital no programarà altres tipus de cirurgies amb ingrés fins que la pressió de pacients amb COVID ho permeti.

Hospitals sense canvis

Per altra banda, els Hospitals de Blanes i Figueres mantenen tota l’activitat quirúrgica programada amb normalitat. En el cas del centre alt-empordanès per ara no es preveu que es desprogramin operacions, consultes ni proves. Si augmenta la pressió dels pacients crítics en els propers dies, s’optarà inicialment per fer desprogramacions puntuals. A nivell estructural, en cas que augmenti la pressió d’Urgències, es podria reobrir l’Espai de preingrés, ja que encara es mantenen les instal·lacions que es van habilitar al mes d’octubre.

A Salt, l’Hospital Santa Caterina manté les mesures preses el passat mes d’octubre i seguirà prioritzant com fins ara les intervencions urgents que no siguin ajornables, les operacions oncològiques i la cirurgia major ambulatòria.

Per últim, l’Hospital de Campdevànol encara no ha recuperat les intervencions quirúrgiques amb ingrés després del brot detectat el mes de desembre i que va obligar a derivar els malalts no COVID a altres hospitals. Un cop superat el brot, el centre ja torna admetre ingressos de pacients no contagiats, però es manté la suspensió d’operacions que requereixin ingrés i només es fan intervencions d’urgència i cirurgia major ambulatòria.

Les mesures preses pels hospitals són de caràcter preventiu i davant la possibilitat que els ingressos per COVID vagin a més en els propers dies. A la Regió Sanitària de Girona, el risc de rebrot se situa en 574 punts i la taxa de casos confirmats per cada 100.000 habitants ha pujat a 272,71. Pel que fa al conjunt de Catalunya, el risc de rebrot ha augmentat fins a 657 i hi ha 493 persones ingressades a les UCI. El creixement de casos és constant i tal com va avançar aquest diumenge la Consellera de Salut, Alba Vergés, a partir de 500 ingressats, la desprogramació serà generalitzada.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

LO MÉS POPULAR

Agenda juny Biblioteca Octavi Viader i Margarit

Agenda juny 2022 Fins al 1 de juny CONVERSA EN ANGLÈS. 11.30 a 12.30 h a...

Lectura del manifest en el Dia Internacional contra la LGBTIfòbia, davant l’Ajuntament el 17 de maig

El 17 de maig es commemora el Dia Internacional contra la LGBTIfòbia, una data que vol recordar que la discriminació i violència...

Cantata Els Tres Desitjos de Rafael Patxot, aquest divendres al Guíxols Arena amb 300 nenes i nens

Aquest divendres no us perdeu la Cantata Els Tres Desitjos de Rafael Patxot, una proposta engegada des de l'Arxiu Municipal i l'Escola de...

L’Antic Hospital acull una exposició fotogràfica de Valentí Fargnoli

Centenars d'espais culturals d'arreu del món treuen múscul, la setmana del 14 al 22 de maig, amb motiu de la Diada dels...

COMENTARIS