Inici Actualitat Contenció dels impostos i taxes municipals per al 2021

Contenció dels impostos i taxes municipals per al 2021

El govern de l’Ajuntament de Cassà de la Selva, en el Ple ordinari del passat 29 d’octubre, va aprovar no augmentar les taxes i impostos municipals per a l’any 2021. Aquesta postura de rebaixar la pressió fiscal als ciutadans ja es va iniciar en l’aprovació de les ordenances fiscals per a aquest 2020 i ara es veu reforçada per la situació creada per la pandèmia de la COVID-19.

Es continuen mantenint totes les línies de subvenció aprovades l’any passat i s’hi sumen les creades aquest any amb motiu de la pandèmia per ajudar treballadors, comerços i empreses que s’han vist afectats directament per les decisions preses per lluitar contra la pandèmia. Hi ha una voluntat continuista de contenir la pressió fiscals a les famílies.

A les ordenances fiscals, que són el pas previ als pressupostos del pròxim any, s’ha tingut molt en compte la difícil situació que afrontem i sols es preveu una petita puja de les escombraries degut a l’increment del cànon per portar els residus a Solius.

Els impostos amb més impacte fiscal com l’impost sobre béns immobles i l’impost sobre vehicles de tracció mecànica es mantenen iguals. Cal destacar que l’IBI es va reduir un 5% l’any passat. Pel que fa als preus públics de la Llar d’Infants Municipal, ja es van reduir per poder-los aplicar aquest mateix inici de curs.

Dins d’aquest paquet d’ajudes destinades a comerços i empreses s’està enllestint la devolució dels imports de les taxes per ocupació de via pública per a les empreses de restauració i abaixar el cost del servei de “Co-working” per als emprenedors.

L’única variació és en la taxa d’escombraries, que puja un 3% en els habitatges en zona urbana i en els industrials, i un 4% als habitatges en zona rústica. Aquest increment ve donat sobretot per l’increment de les despeses que afecten aquest servei i per la puja del cànon de residus.

Aquest cànon que s’aplica als ajuntaments per portar els residus a Solius està augmentant considerablement any rere any i representa un sobreesforç econòmic molt important. Cal recordar que l’any 2013 el cànon era de 12,40 €/t i representava uns 28.123 €; l’any 2015 el cànon era de 15,80 €/t i representava uns 36.662 €; l’any 2019 el cànon era de 35,60 €/t i representava uns 85.195 €; aquest cànon per al 2020 és de 41,30 €, que representa uns 95.818 € i de cara al 2021 es preveu un cànon de 53,10 €/t, amb un import de 127.400 €.

En un context molt difícil i ple d’incerteses, es mantenen totes les línies de subvenció que es van aprovar i modificar l’any passat:
Obertura de negocis (es bonifiquen amb un 25% totes les noves activitats econòmiques que s’instal·lin al poble).
Eliminació de barreres arquitectòniques (bonificació del 50%) sobre la part del pressupost que afecti la instal·lació per a l’adequació a les condicions d’accés i habitabilitat dels discapacitats.
Manteniment de les bonificacions per l’ús de la deixalleria.
Ajudes a veïns i veïnes amb poc recursos.
Ajudes a famílies nombroses i monoparentals.
Bonificacions als jubilats per l’IBI.
Bonificacions per inversions en estalvi energètic

Complementàriament a aquestes mesures, s’han posat en marxa les accions del Pla de reactivació amb una dotació de 290.000 €. Aquest pla va en tres línies: 1.- ajuda a les persones afectades per un ERTO o que han perdut la feina; 2.- ajuda als comerços i empreses que han hagut de tancar durant l’estat d’alarma; i 3.- ajuda a les famílies i al comerç local. (vegeu nota de premsa 30 de juliol de 2020)
Subvenció, fins a 200 €, a les persones treballadores afectades per un ERTO o que han perdut la feina arran de la Covid-19.
Subvenció fins a 500 € per als comerços o empreses que es van veure obligades a tancar durant l’estat d’alarma.
Campanya “Compra a Cassà!” Amb la col·laboració de la Unió de Botiguers s’han distribuït uns vals de 20 € a totes les llars del municipi per comprar en els comerços adherits a la campanya. Ajudem directament les famílies amb un val de compra i indirectament els comerços locals.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

LO MÉS POPULAR

Junts denúncia Motas al CAC per apropiació dels mitjans públics

La Llei reguladora de les bases del règim local i l’Estatut d’Autonomia de Catalunya estableixen el principi de pluralisme, els drets de...

L’abocador de Solius actuarà com a planta de transferència

La Generalitat i els ajuntaments usuaris del dipòsit controlat de Solius han acordat que l'abocador passi a ser una planta de transferència,...

Els municipis es mostren preocupats pels sobrecostos derivats del tancament de Solius

El tancament de l'abocador de Solius es materialitzarà en un període màxim de dos mesos, d'acord amb la sentència dictada pel Tribunal...

La Colla Gegantera Ganxona recupera l’antiga Festa de Sant Sebastià

La Colla Gegantera Ganxona ha recuperat una antiga festivitat local que se celebrava en honor al dia de Sant Sebastià i incloïa...

COMENTARIS